Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: Prihvatanje presude (5)


Memorijalni centar Potočari, 11. jul 2018.
Memorijalni centar Potočari, 11. jul 2018.
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

"Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba".

Izvor: Sa studentima iz Beča u Beogradu, 13. maj 2019.
UGLAVNOM NEISTINITO

Deklaracija, koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid ali se u samom tekstu ta reč ne pominje.

"Najoštrije osuđujemo zločin izvršen na bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde…", piše između ostalog u Deklaraciji.

Deklaracija, koju je predložila tadašnja vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, je usvojena sa 127 glasova za i 21 glasom protiv nakon višečasovne burne rasprave.

Poslanici Srpske radikalne stranke, haškog osuđenika Vojislava Šešelja i drugih opozicionih stranaka, koji su tokom rasprave negirali da se u Srebrenici desio zločin i optuživali pristalice Deklaracije za izdaju Srbije i srpskog naroda, napustili su skupštinsku salu pre glasanja.

Satima pre toga, "sramota" je bila najčešća reč kojom su u parlamentu uzvraćali jedni drugima i predlagači i protivnici Deklaracije. Najviše sporenja bilo je oko toga da li rezolucija treba da osudi genocid ili zločin i da li je neophodno izvinjenje porodicama žrtava.

Evropski parlament proglasio je 2009. godine 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici i preporučio državama regiona da učine isto.

Svake godine na godišnjicu genocida u Srebrenici, bez odgovora ostaju zahtevi nevladinih organizacija u Srbiji da država poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, da prizna genocid, da se njegovo negiranje kvalifikuje kao krivično delo, i da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG