Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: Konsekvence (7)


Memorijalni centar Potočari, jul 2018.
Memorijalni centar Potočari, jul 2018.
Boris Tadić, predsednik Srbije (2004-2012)

Boris Tadić, predsednik Srbije (2004-2012)

"Ukoliko dođe do ocene da je Srbija učestvovala u genocidu, onda su i konsekvence za građane čije interese štite predstavnici države, dramatične. U Haškom tribunalu Srbija nije osuđena za genocid."

Izvor: Al Džazira, 20. jun 2015.
UGLAVNOM NEISTINITO

Presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je Srbija oslobođena direktne odgovornosti za genocid, oslobođena je i obaveza ratnih reparacija.

Sud, kako je navedeno u presudi, nije ustanovio da su masakri u Srebrenici učinjeni prema uputstvima ili pod kontrolom Srbije, niti njenih lidera.

Ipak, sud je utvrdio da Srbija ništa nije preduzela da spreči ubijanje više od 8.000 Bošnjaka, koje su 1995. u istočnoj Bosni sprovodile snage Vojske Republike Srpske (RS) pod komandom generala Ratka Mladića, iako je imala uticaj na Vojsku RS i tamošnje političare.

Dve posete Potočarima

Tokom svojih predsedničkih mandata Boris Tadić je dva puta bio u memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice. Prvi put je odao počast srebreničkim žrtvama i izvinio se u ime srpskog naroda njihovim porodicama 2005. godine. Isto je učinio i 2010.

"Ovo je tragedija za bošnjački narod i za sve narode koji žive na tlu bivše Jugoslavije. Ova tragedija ne može da se zaboravi, ali da bi se na neki način umirili oni koji su ostali iza žrtava, potrebno je pronaći sve one koji su krivi i osuditi sve koji su krivi. Ja, kao predsednik Srbije, nikada neću odustati od traganja za preostalim krivcima. Tu pre svega mislim na Ratka Mladića", rekao je Tadić 2010. godine.

Ratko Mladić uhapšen je 2011. godine u selu Lazarevo u Srbiji, devedeset kilometara od Beograda i izručen Haškom tribunalu.

U novembru 2017. godine pred Haškim tribunalom osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade tog grada i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ni nakon što je 2012. godine otišao sa predsedničke funkcije, Boris Tadić zločin u Srebrenici nije okarakterisao kao genocid.

Za vreme mandata njegove Demokratske stranke, Skupština Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju kojom se osuđuje "zločin" u Srebrenici, bez pominjanja reči genocid.

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG