Dostupni linkovi

Tadić: O Srebrenici nakon što završe svi postupci


Boris Tadić
Boris Tadić
Bivši predsjednik Srbije i aktualni predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić gostovao je u emisiji „Nedjeljom u 2“ Hrvatske televizije kod voditelja Aleksandra Stankovića.

Emisiju je obilježilo voditeljevo inzistiranje na pitanju – je li u Srebrenici počinjen genocid? Tadić je više puta ponovio kako kao građanin o tome ima svoje mišljenje, ali da će kao političar čekati s time „dok se ne završe sve pravne procedure, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici."

Što se Kosova tiče, Tadić ocjenjuje da i nova srpska Vlada nastavlja njegovu politiku – na međunarodnom planu bez podjele Kosova, a na domaćem planu – bez priznanja.

Na novinarsko pitanje o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića, koja je započeta u njegovom mandatu, Tadić je kazao kako Mihailović nije bio fašist, nego monarhist, ali da je bio kvisling, jer „tri i po godine rata nije vršio napade i operacije protiv okupatorskih snaga, već je kalkulisao.“

Povodom novinarskog pitanja da su predstavnici hrvatskih branitelja i civila koji su nakon pada Vukovara zatočeni u logoru Stajićevo u Srbiji tri puta tražili susret s njime i tri puta bili odbijeni, Tadić je kazao kako „uopšte nema na umu“ da je itko od njih tražio susret.

Govoreći o svom viđenju hrvatsko-srpskih odnosa za 5 godina, on je upozorio da odnosi dviju zemalja ne smiju biti opterećeni događajima iz 40-ih i 90-ih godina. Jer „ako se budemo uronili u 90-e ili 40-e, doživjet ćemo šovinističku farsu,“ kazao je bivši srbijanski predsjednik.

Založio se za gospodarsku suradnju i aktiviranje – kako je kazao - resursa kulture i vlastitog jezika.

„Ponašamo se potpuno neracionalno. Srbija ima nekoliko pevača koj su stvarno regionalne zvezde – na primer Zdravka Čolića, Lepu Brenu ili Miroslava Ilića, Hrvatska ima Olivera Dragojevića, Mišu Kovača, Gibbonija pa i Severinu. To su ljudi koji mogu napuniti hale ne samo u našim zemljama, nego i u čitavom regionu. Mislim da treba da se ponašamo racionalno i treba da i pevače i jezik i kulturu upotrebimo kako bismo nešto učinili za ekonomiju naših građana i za bolji životni standard,“ naglasio je bivši srbijanski predsjednik.

Izrazio je nezadovoljstvo što u njegovom mandatu nije npr. uspostavljena kvalitetna željenička veza Zagreb – Beograd sa brzinama vlakova i do 160 kilometara na sat, a sugerira i suradnju avio-kompanija u regiji.

Govoreći o skorim stranačkim izborima u Demokratskoj stranci, Tadić je kazao kako se kandidirao za još jedan mandat na čelu te stranke, ali da će konačnu odluku donijeti 4. studenog.
XS
SM
MD
LG