Dostupni linkovi

Kanadski Institut traži da Twitter i Youtube zabrane negiranje genocida u Srebrenici


Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jul 2021.
Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jul 2021.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od Twittera i YouTuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca na njegovoj platformi, IGK je to isto zatražio od Twittera i YouTuba.

Iz IGK-a napominju kako poštuju ‘bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta’ YouTube-a i Twittera, te kako ‘u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici’ mole da naprave promjenu važnih pravila o govoru mržnje ‘te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince’.

“Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, navodi se pored ostalog u pismima direktora IGK Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Jack Dorsey i izvršnoj direktorici YouTuba Susan Wojcicki.

Upozorava se na to, kako oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince ‘putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”.

Podsjetimo i to da je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u petak, 30. jula po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Ova dva zakona odgovor su parlamentarnih stranaka iz RS-a na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, a 28. jula je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

Za prekršioce Krivičnog zakona ovim dopunama je predviđena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant Vojske Republike Srspke Ratko Mladić.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG