Dostupni linkovi

Kanadski institut traži zabranu negiranja genocida u Srebrenici na Facebooku


Zabranu negiranja genocida u Srebrenici na društevnoj mreži Facebook zatražio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Ovaj Institut od Facebook-a traži da zabrani sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici.

Iz Instituta, u pismu upućenom vlasniku i direktoru te društevene mreže, Marku Zukerbergu (Mark Zuckerberg), navode da poštuju njegovu borbu ‘protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta’ i traže da se napravi još jedna promjena pravila o govoru mržnje.

Facebook je, podsjetimo, prije nekoliko dana zabranio negiranje ili izvrtanje činjenica o holokaustu na toj društvenoj mreži. Ova kompanija je saopštila da će, ljude koji budu pretraživali holokaust usmjeravati na vjerodostojne izvore.

“Svjedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno su presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba”, pišu iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi u pismu upćenom Zukerbergu.

Podsjećaju na to da je ‘više od 50 država širom svijeta svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdilo genocid u Srebrenici”.

S obzirom na sudske presude i rezolucije te u znak poštovanja i sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, iz Instituta smatraju da bi na ovoj društevnoj mreži trebalo da bude zabranjeno i onemogućeno poricanje genocida.

“Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”, navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada.

SREBRENICA: SVAKA FOTOGRAFIJA JE NEISPRIČANA PRIČA

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne.

XS
SM
MD
LG