Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo pritvor direktoru Bosnalijeka, osumnjičenom za višemilionski kriminal


Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka (Arhivska fotografija)
Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka (Arhivska fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru farmaceutske kompanije Bosnalijek, saopćeno je 7. januara 2022.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Uzunovića 6. decembra 2021. godine s više osoba i pretresli više lokacija zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu "Bosnalijek".

Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića za krivično djelo organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

KBC Euro Credit Capital, anonimni fond registriran na Malti, 6. oktobra 2016. je preko Sarajevske berze kupio od Vlade Federacije 19,25 posto dionica za blizu 12 miliona eura. Danas KBC ukupno drži 23,6 posto dionica i najveći je pojedinačni vlasnik.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 2018. godine podnijela prijavu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje na pranje novca preko firmi iz Češke, Rusije, Švicarske, Bermuda i Malte.

Tim novcem su, prema navodima Tužilaštva BiH, preko KBC-a kupili dionice Bosnalijeka od Vlade Federacije BiH.

Uzunoviću je Sud BiH odredio više mjera zabrane.

Zabranjeno mu je napuštanje mjesta boravišta odnosno Kantona Sarajevo bez prethodnog odobrenja Suda. Ne može promijeniti prebivalište, odnosno boravište bez prethodnog odobrenja Suda.

Privremeno mu se oduzimaju putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te mu se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte.

Zabranjen mu je prilazak zgradi Bosnalijeka d.d. Sarajevo i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara. Ne može se sastajati ili na bilo koji način kontaktirati, posredno ili neposredno, sa svjedocima i suosumnjičenim kao i sa sadašnjim i bivšim uposlenicima Bosnalijeka.

Zabranjen mu je i svaki kontakt s članovima nadzornog i upravnog tijela Bosnalijeka kao i s njemu poznatim suizvršiteljima i drugim sudionicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela uključujući i približavanje istima na udaljenosti ispod 100 metara.

Izrečene mjere trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanost izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičeni je posebno upozoren da mu može biti određen pritvor ako ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama, saopćio je Sud BiH.

Kompanija Bosnalijek je najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH, koja je i ranije bila predmet istrage, kada su 2015. godine uhapšeni tadašnji čelnici ove kompanije.

Optužen je bivši generalni direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić.
Pored njega, optuženi su i bivši direktor za financije u ovoj firmi Šefik Handžić, knjigovođa Aida Selvić, te vlasnici firme Brštanica i Carpe Diem Sarajevo Hasan i Jasmin Šepa.

Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora. Sve se odnosi na poslovanje Bosnalijeka u periodu od 2005. do 2012. godine.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo ih tereti da su ukupno stekli imovinsku korist veću od 23 miliona maraka (oko 12 miliona eura) za koliko je, prema navodima Tužiteljstva KS, oštećena kompanija Bosnalijek.

Suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, koje je počelo polovinom oktobra 2016. godine, i dalje traje.

XS
SM
MD
LG