Dostupni linkovi

Ne nazire se kraj političkoj krizi u formiranju vlasti


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova

Na Kosovu i dalje traje začarani krug političke krize. Četiri i po meseca od parlamentarnih izbora, rešenje krize se ne nazire. Formiranje nove vlade čeka najpre okončanje konstitutivne sednice Skupštine Kosova, a na kojoj je izgleda nemoguće da se izglasa prvi čovek ove institucije. Poziv za što htnije uspostavljanje institucija u ponedeljak je uputila i američka ambasadorka, Tracey Ann Jacobson.

Lideri opozicionog bloka na Kosovu, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova pozvali su u ponedeljak predsednicu Kosova Atifetu Jahjaga da insistira kod predsedavajuće konstitutivne sednice, najstarije poslanice iz redova Demokratske partije Kosova, Flore Brovina, da sazove sednicu Skupštine Kosova. Lideri Isa Mustafa i Ramush Haradinaj nisu podržali prethodnu ideju predsednice o zajedničkom sastanku svih lidera uz njeno posredstvo.

„Smatramo da i predsednica i ostale partije trebaju biti u Skupštini, a kako bi se pronašlo rešenje. Parlamentarna većina u jednom parlamentarnom sistemu uvek treba da ponudi rešenje i čekamo na nastavak sednice“, kazao je Mustafa.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, prethodno je odbila zahtev opozicije da se obrati Ustavnom sudu radi objašnjenja tačke a koja se tiče izbora predsednika Skupštine. Razlog zahteva opozicije je bio da se razjasni situacije da li i partija koja nije pobedila izbore može da predloži kandidata za Skupštinu. Na osnovu poslednje odluke Ustavnog suda, pravo na to u prvom krugu ima pobednička partija, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova, Hashima Thacija.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, kazao je da predsednica treba da vodi aktivniju ulogu, kako bi se Skupština ponovo sastala. On je odbio bilo kakvu mogućnost za zajednički sastanak svih partija uz posredstvo Jahjage.

“Mi smo već održali mnoge sastanke sa predsednicom. Ne vidimo da je moguće doći do rezultata od takvog sastanka. Konkretan rezultat je ukoliko se zakaže sednica, na zahtev predsednice”, kazao je Haradinaj.

Inače, u ponedeljak je i američka ambasadorka na Kosovu, Tracey ann Jacobson zatražila da se što pre formiraju institucije u zemlji.

“Pozivam političke lidere na Kosovu da ostave sa strane svoje političke razlike i da formiraju institucije što pre moguće, a kako bi Kosovo krenulo napred sa pitanjima koja čekaju”, kazala je Jacobson.

Jahjaga je inače poručila lierima da trebaju pronaći ustavno rešenje kako bi se prevazišao politički grč, zato što ovakva situacija ne samo da zemlju vodi u političku, već i u finansijsku u budžetsku krizu. Ukoliko se rešenje ne postigne, poslednja opcija su i ponovni prevremeni izbori.

XS
SM
MD
LG