Dostupni linkovi

NBA od ove sezone više neće testirati igrače na marihuanu


List marihuane
List marihuane

Američki Nacionalni košarkaški savez (NBA) je rekao da od ove sezone više neće nasumično testirati igrače na marihuanu, što je nastavak politike koja je prošle godine uspostavljena kao resetovanje nakon pandemije COVID-a 19 i kao takva će ostati, navodi NBA na zvaničnoj internetskoj stranici.

Testiranje na droge nastavit će se za stvari poput hormona rasta i pojačivača performansi, zajedno s onim što liga naziva "drogama zlouporabe" - poput metamfetamina, kokaina i opijata. No, dogovor lige s Nacionalnim savezom košarkaških igrača (NBPA) o nasumičnim testiranjem na marihuanu nastavit će se barem još jednu sezonu.

"Dogovorili smo se s NBPA-om za produljenje obustave nasumičnog testiranja na marihuanu za sezonu 2021-22. i usredotočiti naš program nasumičnih ispitivanja na proizvode za poboljšanje performansi i zlouporabu droga", rekao je glasnogovornik NBA Mike Bass 6. listopada.

Dogovor je igračima obznanjen u dopisu sindikata o čijim je detaljima prvi izvijestio ESPN - američki multinacionalni kabelski sportski kanal.

Liga je obustavila testiranje u ožujku 2020. godine kada su utakmice prekinute u prvim danima pandemije korona virusa, a zatim se s igračima dogovorila da će na ljeto testirati na poboljšače performansi u Walt Disney Worldu.

No, marihuana nije bila na tom popisu, na nju nije bilo testiranja u prošloj sezoni, a neće biti ni u ovoj, navodi NBA.

Dekriminalizacija marihuane godinama je bila glavna tema na razini vlade, kao što je to bio slučaj i u svijetu sporta. Ranije ove godine, američka sprinterica Sha'Carri Richardson izostavljena je s olimpijskog popisa američkog tima nakon pozitivnog testa na marihuanu, što ju je koštalo šanse da trči u štafeti 4 × 100 u Tokiju.

Nakon objave suspenzije Sha'Carri Richardson, dva člana Kongresa, američki zastupnici Alexandria Ocasio-Cortez i Jamie Raskin, napisali su američkim i svjetskim antidoping čelnicima da dijelom smatraju da je "zabrana marihuana velik i nepotreban teret građanskim slobodama sportaša".

Više od polovice američkih država legaliziralo je posjedovanje malih količina marihuane.

XS
SM
MD
LG