Dostupni linkovi

SAD pripremaju nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog


 Jake Sullivan
Jake Sullivan

Vašingon priprema novi paket sankcija Rusiji zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim koji služi zatvorsku kaznu, izjavio je 20. juna savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan).

Najistaknutiji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se lečio od trovanja za šta su on i njegove pristalice optužili Moskvu. Savezna služba bezbednosti (FSB) i Kremlj negirali su bilo kakvu ulogu u tome.

"Sankcionisali smo Rusiju zbog trovanja Alekseja Navaljnog. Spremamo novi paket sankcija u ovom slučaju. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je reč o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti", rekao je Saliven za CNN.

Saliven je ovo najavio nekoliko dana nakon prvog susreta ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena (Joe Biden) na samitu u Ženevi koji su obojica opisali kao pragmatičan.

Putin je Bajdena okarakterisao kao konstruktivnog, iskusnog partnera, i rekao da govore "istim jezikom", ali je dodao da nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima njihove dve zemlje.

Bajden je nakon sastanka preneo novinarima da je Putinu rekao da su Rusiji i SAD potrebna "neka osnovna pravila puta kojih se svi možemo pridržavati".

"Uradio sam ono zbog čega sam došao", rekao je Bajden.

XS
SM
MD
LG