Dostupni linkovi

U Moskvi privedeni bivši saradnici Alekseja Navaljnog


Sofija Kapinosova
Sofija Kapinosova

Policija u Moskvi privela je 21. jula dvoje bivših članova tima opozicionog političara Alekseja Navaljnog i produžila kućni pritvor njegovoj portparolki.

Advokat Aleksander Salamov rekao je 21. jula da su Andrej Ahmedulov i Sofija Kapinosova privedeni u akciji koja bi mogla biti povezana sa istragom protiv Navaljnog.

Istovremeno, ruski sud je 21. jula odredio portparolki kritičara Kremlja Kiri Jarmiš produženje kućnog pritvora dok čeka suđenje u januaru naredne godine, saopštili su njen advokat i kolege.

Ruske vlasti pojačavaju pritisak na opoziciju uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Jarmiš je u kućnom pritvoru od februara nakon što je optužena za kršenje bezbednosnih pravila za suzbijanje COVID-19 na onome što su vlasti nazvale neovlašćenim protestom u znak podrške Navaljnom, dok ona tvrdi da je ta optužba politički motivisana.

Navaljni trenutno služi zatvorsku kaznu zbog optužbi za proneveru za koju kaže da je izmišljena zbog njegove političke aktivnosti.

U pritvoru je od januara 2021, kada se vratio u Rusiju nakon nekoliko sedmica lečenja u Njemačkoj zbog trovanja nervnim agensom u avgustu 2020, što su, kako kaže, izveli operativci Federalne službe sigurnosti (FSB) po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kremlj je porekao ikakvu vezu sa slučajem trovanja Navaljnog.

Nakon njegovog zatvaranja, Kremlj je pojačao kampanju protiv Navaljnog i njegovih saradnika, od kojih su mnogi pobegli iz Rusije u strahu od hapšenja.

XS
SM
MD
LG