Dostupni linkovi

Pitanja koja se otvaraju na godinu dana od hapšenja Navaljnog


Radnik farba mural zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu, april 2021.
Radnik farba mural zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u Sankt Peterburgu, april 2021.

Pišu: Dmitrij Volček i Matthew Luxmoore, Moskva

Nakon što se u Nemačkoj oporavio od trovanja za koje je okrivio Kremlj, januara prošle godine, opozicioni političar Aleksej Navaljni šokirao je svoje pristalice objavom na Insagramu u kojoj je najavio povratak u Rusiju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nikada se nisam dvoumio da li bi trebalo da se vratim, jer jednostavno – ja nikada nisam ni otišao", napisao je on 13. januara 2021. "Nakon prinudnog sletanja, završio sam u Nemačkoj na intenzivnoj nezi samo iz jednog razloga: pokušali su da me ubiju".

Njegove pristalice širom Rusije doživeli su tu vest kao znak da je na pomolu nova era u ruskoj politici, kao trenutak kada se borac protiv korupcije, koji je preživeo pokušaj atentata, vratio kući da se suoči sa čovekom kojeg optužuje da je taj atentat odobrio: predsednikom Vladimirom Putinom.

Njegove pristalice krenule su avionima, vozovima i automobilima put Moskve kako bi ga dočekali 17. januara za kada je bio najavljen njegov povratak u prestonicu Rusije. Nakon što su nedeljama bile izložene nemilosrdnoj kampanji policijskih racija, novčanih kazni i uznemiravanja, mnogi od njih verovali su da bi njihova brojnost mogla da ga zaštiti od pretnji zvaničnika da će ga uhapsiti odmah po sletanju i krenuti u nacionalno suočavanje u zemlji koja je razorena pandemijom korona virusa, smanjenjem realnih zarada i slabom podrškom vlade.

Međutim, godinu dana kasnije, ta euforija je iščezla usled kontinuirane represije na njegov, sada već zabranjeni, politički pokret, ali i na civilno društvo u širem smislu. Hiljade demonstranata su privedene, mnogi od njih su poslati u zatvoru, a više od polovine koordinatora njegove političke mreže napustilo je Rusiju ili je uhapšeno zbog svog aktivizma, dok su neki čak stavljeni na poternice kao "teroristi" ili "ekstremisti". Novinari koji su istraživali okolnosti trovanja Navaljnog ili citirali njegove istrage o korupciji, označeni su kao "strani agenti".

Iako je malo onih koji ne hvale hrabrost Navaljnog, nakon talasa političkih represija koji je započeo njegovim povratkom, mnogi se preračunavaju i pitaju da li je sve to na kraju vredelo.

"Navaljni je iskusan političar i znao je dobro kako bi njegov povratak u Rusiju mogao da se završi", rekao je Aleksandar Žikov, bivši Navaljnijev koordinator u Saratovu.

"Ipak, nisam očekivao da će (reakcija) biti tako žestoka".

Jedan od prvih koji su pohvalili odluku Navaljnog, bio je bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski koji je uhapšen 2003. Proveo je deceniju iza rešetaka zbog, kako on kaže, politički motivisanih optužbi za prevaru, nakon čega je pomilovan, pušten na slobodu i izbačen iz zemlje da život nastavi u inostranstvu.

"Dobar čovek", napisao je Hodorkovski na Tviteru (Twitter) na dan kada je Navaljni najavio svoj povratak. "Ali ipak, rizikuje".

Da rizikuje postalo je jasno kada je Navljnog, koji se ukrcao na let iz Nemačke uveravajući novinare da je njegovo hapšenje "nemoguće", već na pasoškoj kontroli zadržala granična policija. Ubrzo mu je suđeno I izrečena zatvorska kazna od dve i po godine zatvora zbog kršenja ranije izrečene uslovne kazne.

'Nema drugog izbora'

Navaljni je od samog početka obećavao da će se vratiti, odbacujući ideje da će nakon oporavka u Nemačkoj izabrati egzil na Zapadu, umesto zatvora u Rusiji.

Kristo Grozev, istraživač međunarodne istraživačke mreže Belinket (Bellingcat) i Navaljnijev prijatelj, rekao je za Karent tajm, na dan Navaljnog povratka, da je političar znao da će gotovo sigurno završiti u zatvoru (Current Time je mreža na ruskom jeziku koju vodi RFE/RL u saradnji sa Glasom Amerike (VOA)).

"On ne samo da je spreman (za zatvor). On veruje da će biti u zatvoru. Veruje da će verovatno dugo biti iza rešetaka", rekao je on.

Aleksej Navaljni na televizijskom ekranu tokom sudskog saslušanja u Moskvi, 28. januar 2021.
Aleksej Navaljni na televizijskom ekranu tokom sudskog saslušanja u Moskvi, 28. januar 2021.

Pristalice Navaljnog kažu da čak iako je znao da će najverovatnije biti uhapšen, da je morao da se vrati kako bi zadržao značaj u ruskoj politici.

"Da bi ostao političar kakav želi da bude, on zapravo nije imao drugu opciju", rekao je Mihail Svetov, osnivač ruske Libertarijanske partije, koji je napustio Rusiju nakon što su protiv njega podignute krivične optužbe u vezi s njegovim političkim aktivizmom. "Vrlo brzo bi se pretvorio u Hodorkovskog."

Hodorkovski je nastavio da iz egzila finansira opozicione pokrete i medijske platforme, od kojih su mnoge zabranjene ili blokirane u Rusiji. Takođe, povremeno se direktno obraća svojim pristalicima putem video snimaka na Jutjubu (YouTube) koji nekada imaju i hiljade pregleda. Uprkos tome, malo političkih eksperata veruje da je iz svoje baze u Evropi zadržo veliki uticaj u ruskoj politici.

Svetov kaže da čak i pošto je pokazao hrabrost povratkom u Rusiju, ni sam Navaljni možda neće uspeti da zadrži svoj politički značaj, s obzirom na to da vene iza rešetaka.

"Odabrao je da se jednog dana nađe u istorijskim knjigama, ali na svakog Mandelu ima stotine imena kojih se ne sećate", rekao je on, misleći na Nelsona Mandelu, koji je vodio borbu protiv apartheida u Južnoafričkoj Republici i nakon 27 godina provedenih u zatvoru, postao njen prvi crni predsednik.

Aleksej Navaljni u obraćanju video linkom tokom sudskog ročišta u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve, 28. decembar 2021.
Aleksej Navaljni u obraćanju video linkom tokom sudskog ročišta u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve, 28. decembar 2021.

U intervjuu za televizijski kanal Dožd 12. januara, Žana Nemcova izjavila je da se njen otac Boris Nemcov, inače Putinov kritičar i bivši zamenik ruskog premijera koji je ubijen na mostu u blizini Kremlja 2015. godine, na kraju vratio iz Izraela u Rusiju jer "nije hteo da bude kukavica". Rekla je da ne može da ga osuđuje zbog njegove odluke.

"Ne možemo da posmatramo stvari iz perspektive političara, jer je to jedinstvena psihologija, to je poziv, osećaj odgovornosti prema ljudima koji vas podržavaju", rekla je Nemcova koja sada živi u Evropi. "Ja, na primer, živim mirno. Ali ne živim u Rusiji, nisam političarka i ne moram drugima da dokazujem ko sam".

Prerano?

Drugi se pitaju zašto je Navaljni odlučio da se vrati baš u tom momentu - usred zime, mnogo pre izbora u septembru 2021. koje je njegov tim video kao ključnu priliku da ojača podršku i ugrozi vlast vladajuće partije Jedinstvena Rusija. Hapšenje na vrhuncu predizbornih tenzija moglo je poslužiti kao okidač za još veći protestni talas, smatra politički analitičar Abas Galjamov.

"Povratak sam po sebi nije bio greška", rekao je Galjamov, inače bivši pisac govora u Kremlju. "Ono što jeste bila greška je što se vratio tako rano".

Svetov se slaže: "Razumem odluku da se vrati. Ali uopšte ne razumem momenat koji je za to odabrao."

Milija Kašapova, pristalica Navaljnog koja je vodila političke kampanje za političare koje je podržao, rekla je da je verovala da će Navaljnijev video izveštaj o palati koju Putin navodno poseduje na Crnom moru, a koji je prikupio milione pregleda po njegovom povratku u Rusiju, pokrenuti revoluciju i opravdati njegovu odluku. Ipak, ona se uzdržala od toga da komentariše samu odluku.

"Mi u opoziciji nismo skloni da kritikujemo Navaljnog. On je žrtva režima", rekla je Kašapova za RSE u septembru 2021, dok je radila u kampanji drugog opozicionog političara koji je bio u zatvoru zbog svog aktivizma, ali mu je dozvoljeno da učestvuje na parlamentarnim izborima tog meseca. "Okriviti nekoga ko je otrovan, proglašen ekstremistom i zatvoren i to verovatno na dugi niz godina, za mene je isto kao da krivim žrtve nasilja u porodici za njihovu sudbinu".

'Ne plašite se'

Kakve god da su posledice povratka Navaljnog, jedna stvar je potpuno jasna: njegova odluka da se vrati u Rusiju i njegovo kasnije zatvaranje, doveli ga do statusa Putinovog političkog neprijatelja broj jedan - pozicija koja mu može dati moralni prerogativ da okupi opoziciju kada i ako bude oslobođen pre nego što se Putinovo vreme na vlasti završi.

Navaljni je "postao najistaknutiji i najopasniji Putinov kritičar: anti-Putin i ruski političar broj dva", napisao je politikolog Aleksandar Baunov ubrzo nakon što se Navaljni vratio u Rusiju.

Ironija je to što su, od kako se Navaljni vratio, svi njegovi bliski saradnici otišli potpuno suprotnim smerom: otišli su iz zemlje u strahu od hapšenja. Iako su iz svojih baza u prestonicama EU nastavili da istražuju i skreću pažnju na korupciju na visokom nivou, kritičari kažu da je njihov uticaj oslabio i da ruska opozicija trenutno nema dovoljno kapaciteta da napravi neke promene.

"Tim Navalnog se prvi put nalazi u poziciji da je izolovan od ostatka zemlje. Mislim da ne shvataju sasvim da posao koji su do sada obavljali više nije moguć. Mogu da objavljuju istrage na Jutjubu, ali na terenu ne mogu ništa da urade", rekao je Svetov. "Mislim da gubimo narednih nekoliko godina."

Ipak, sam Navaljni deluje optimističnije. Godinu dana nakon povratka, napisao je poruku građanima Rusije na svom Instagram profilu. Rekao je da ne žali što se vratio u zemlju koju zove domom, uprkos svemu što se od tada dogodilo.

"Pošto sam odležao prvu godinu zatvora, želim da kažem isto što sam govorio i svima koji su se okupili ispred zgrade suda, kada su me ubacivali u policijski kombi: ne bojte se", napisao je on. "Ovo je naša država, jedina koju imamo."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG