Dostupni linkovi

Navaljni na godšnjicu hapšenja: Ne žalim ni zbog čega


Navaljni preko TV linka iz zatvora tokom jednog od sudskih ročišta, januar 2022.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na godišnjicu privođenja nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke izjavio je da ne žali i pozvao pristalice da se "ne plaše".

"Stao sam na stranu onih poštenih ljudi koji ne žele, ili ne mogu više da se plaše. Uradio sam to, ne žalim ni trenutka, i nastaviću da radim", rekao je Navaljni koji služi kaznu u starom slučaju pronevjere koji se smatra politički motivisanim, rekao je u objavi na Instagramu 17. januara.

"Pošto sam odležao prvu godinu zatvora, želim da svima kažem tačno šta sam vikao okupljenima ispred suda kada me je konvoj doveo do policijskog kombija: 'Ne bojte se ničega'", izjavio je ovaj opozicionar, kritičar predsjednika Vladimira Putina.

"Ovo je naša zemlja i mi nemamo druge", napisao je Navaljni, te objavio fotografiju sa suprugom Julijom, na kojoj nosi uniformu zatvorenika.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Amnesty International je na prvu godišnjicu hapšenja Alekseja Navaljnog pozvao međunarodnu zajednicu i ljude širom svijeta da se udruže u pozivu ruskim vlastima da oslobode opozicionog političara.

Taži se i da ruske vlasti stave tačku na njihovu "neviđenu kampanju represije i odmazde" protiv njegovih pristalica za koje kaže da su uništili "sve ostatke prava na slobodu izražavanja i udruživanja" u zemlji.

U godini nakon što je Navaljni pritvoren na moskovskom aerodromu po dolasku iz Berlina, gdje se oporavljao nakon trovanja u Sibiru u avgustu 2020., otvoreni kritičar Kremlja, njegove pristalice i ruske organizacije civilnog društva „pretrpjeli su nemilosrdni napad represija”, rekla je Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Evropu i centralnu Aziju, u izjavi od 17. januara.

Desetine Navaljnijevih saradnika i pristalica suočeni su s krivičnim gonjenjima zbog lažnih optužbi, dok je sve veći broj njih već u zatvoru, rekla je Struthers.

Navaljni je priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. januara 2021. godine, a moskovski sud je dvije sedmice kasnije presudio da je, dok je bio u Njemačkoj, prekršio uslove uvjetnog otpusta iz starog slučaja pronevjere za koji se smatra da je politički motivisan.

Navaljnjeva uslovna kazna od tri i po godine iz ovog slučaja pretvorena je u zatvorsku kaznu, iako je sud rekao da će odslužiti dvije i po godine, s obzirom da je bio u pritvoru.

Opozicioni političar tvrdi da je njegovo skoro smrtonosno trovanje nervnim agensom tipa 'novičok' naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

U junu 2021., dvije organizacije koje je osnovao Navaljni – Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) i Fondacija za odbranu prava građana (FZPG) – službeno su označene kao „ekstremističke“ i zabranjene. Njihove aktivnosti su od tada proglašene kriminalnim.

U septembru 2021. godine pokrenut je krivični postupak protiv Navaljinija i njegovih saradnika pod optužbom za stvaranje "ekstremističkog udruženja", dok opozicionom političaru prijeti i do 15 dodatnih godina zatvora ako bude osuđen po optužbama koje uključuju prevaru i pranje novca u vezi navodnom prisvajanju donacija njegovim nevladinim organizacijama.

Već na samom početku ove godine, 14. januara, dva Navaljnijeva saradnika -- Leonid Volkov i Ivan Ždanov -- dodani su na rusku listu „ekstremista i terorista“, a njihova imovina u zemlji je sada blokirana.

Evropska unija, Britanija i druge zemlje uvele su sankcije ruskim zvaničnicima zbog zatvaranja i trovanja Navaljnog.

Evropski zakonodavci izabrali su Navaljnog za dobitnika godišnje nagrade Saharov za slobodu misli 20. oktobra, rekavši da je "dosljedno vodio kampanju protiv korupcije režima Vladimira Putina".

Pogledajte

Perspektiva - specijal sa Aleksandrom Jovanovićom– Ćutom u Beogradu: 'Protest protiv svega'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:24:17 0:00
XS
SM
MD
LG