Dostupni linkovi

Navaljni na godšnjicu hapšenja: Ne žalim ni zbog čega


Navaljni preko TV linka iz zatvora tokom jednog od sudskih ročišta, januar 2022.
Navaljni preko TV linka iz zatvora tokom jednog od sudskih ročišta, januar 2022.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na godišnjicu privođenja nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke izjavio je da ne žali i pozvao pristalice da se "ne plaše".

"Stao sam na stranu onih poštenih ljudi koji ne žele, ili ne mogu više da se plaše. Uradio sam to, ne žalim ni trenutka, i nastaviću da radim", rekao je Navaljni koji služi kaznu u starom slučaju pronevjere koji se smatra politički motivisanim, rekao je u objavi na Instagramu 17. januara.

"Pošto sam odležao prvu godinu zatvora, želim da svima kažem tačno šta sam vikao okupljenima ispred suda kada me je konvoj doveo do policijskog kombija: 'Ne bojte se ničega'", izjavio je ovaj opozicionar, kritičar predsjednika Vladimira Putina.

"Ovo je naša zemlja i mi nemamo druge", napisao je Navaljni, te objavio fotografiju sa suprugom Julijom, na kojoj nosi uniformu zatvorenika.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Amnesty International je na prvu godišnjicu hapšenja Alekseja Navaljnog pozvao međunarodnu zajednicu i ljude širom svijeta da se udruže u pozivu ruskim vlastima da oslobode opozicionog političara.

Taži se i da ruske vlasti stave tačku na njihovu "neviđenu kampanju represije i odmazde" protiv njegovih pristalica za koje kaže da su uništili "sve ostatke prava na slobodu izražavanja i udruživanja" u zemlji.

U godini nakon što je Navaljni pritvoren na moskovskom aerodromu po dolasku iz Berlina, gdje se oporavljao nakon trovanja u Sibiru u avgustu 2020., otvoreni kritičar Kremlja, njegove pristalice i ruske organizacije civilnog društva „pretrpjeli su nemilosrdni napad represija”, rekla je Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Evropu i centralnu Aziju, u izjavi od 17. januara.

Desetine Navaljnijevih saradnika i pristalica suočeni su s krivičnim gonjenjima zbog lažnih optužbi, dok je sve veći broj njih već u zatvoru, rekla je Struthers.

Navaljni je priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. januara 2021. godine, a moskovski sud je dvije sedmice kasnije presudio da je, dok je bio u Njemačkoj, prekršio uslove uvjetnog otpusta iz starog slučaja pronevjere za koji se smatra da je politički motivisan.

Navaljnjeva uslovna kazna od tri i po godine iz ovog slučaja pretvorena je u zatvorsku kaznu, iako je sud rekao da će odslužiti dvije i po godine, s obzirom da je bio u pritvoru.

Opozicioni političar tvrdi da je njegovo skoro smrtonosno trovanje nervnim agensom tipa 'novičok' naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

U junu 2021., dvije organizacije koje je osnovao Navaljni – Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) i Fondacija za odbranu prava građana (FZPG) – službeno su označene kao „ekstremističke“ i zabranjene. Njihove aktivnosti su od tada proglašene kriminalnim.

U septembru 2021. godine pokrenut je krivični postupak protiv Navaljinija i njegovih saradnika pod optužbom za stvaranje "ekstremističkog udruženja", dok opozicionom političaru prijeti i do 15 dodatnih godina zatvora ako bude osuđen po optužbama koje uključuju prevaru i pranje novca u vezi navodnom prisvajanju donacija njegovim nevladinim organizacijama.

Već na samom početku ove godine, 14. januara, dva Navaljnijeva saradnika -- Leonid Volkov i Ivan Ždanov -- dodani su na rusku listu „ekstremista i terorista“, a njihova imovina u zemlji je sada blokirana.

Evropska unija, Britanija i druge zemlje uvele su sankcije ruskim zvaničnicima zbog zatvaranja i trovanja Navaljnog.

Evropski zakonodavci izabrali su Navaljnog za dobitnika godišnje nagrade Saharov za slobodu misli 20. oktobra, rekavši da je "dosljedno vodio kampanju protiv korupcije režima Vladimira Putina".

XS
SM
MD
LG