Dostupni linkovi

Ćerka Alekseja Navaljnog: Kremlj ne može da ućutka njegove kritike


Uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni ovogodišnji je laureat Ženevskog samita za ljudska prava i demokratiju. Nagrada za ljudska prava mu je dodeljena, kako navodi agencija AP, zbog hrabrosti za suprotstavljanje vladi Vladimira Putina.

Dvadesetogodišnja Darija Navaljna izjavila je na virtuelnoj konferenciji da njen otac nagradu posvećuje "svim političkim zatvorenicima u Rusiji i Belorusiji".

"Trebalo bi sada da gledate u mog oca umesto u mene, ali je on u ruskom zatvoru, samo zbog svojih govora, radnji i uverenja, i zato što nije želeo da umre kada je ruska vlada to želela", rekla je Navaljna.

Ona je dodala da joj je otac iz zatvora napisao pismo, nakon što je obavešten da je izabran za dobitnika nagrade.

"Zamolio me je da posvetim nagradu svakom političkom zatvoreniku u Rusiji i Belorusiji", izjavila je Navaljna.

Ona je dodala da je njen otac pokazao i smisao za humor u svojoj poruci iz zatvora.

"Prvo i najvažnije, nemoj da uprskaš svoj prvi javni nastup. Drugo, nemoj da zaboraviš da kažeš koliko sam ponosan što dobijam ovako veliku nagradu", prepričala je Darija Navaljna očevo pismo.

Navaljni, koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj, osuđen je na dve i po godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. godine.

On služi kaznu u regionu Vladimir, na oko 100 kilometara od Moskve, a u aprilu je 24 dana štrajkovao glađu zbog uslova u toj kaznenoj ustanovi, poznatoj kao jednoj od najrigoroznijih u Rusiji.

Ruske vlasti su nakon hapšenja Navaljnog počele da razbijaju njegov pokret, a nekoliko saradnika je pobeglo u inostranstvo. Pravosuđe razmatra zahtev tužilaštva da Navaljnove organizacije klasifikuje kao "ekstremističke", dok se parlament priprema da pripadnicima tako okvalifikovanih organizacija zabrani učešće na parlamentarnim izborima u septembru.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG