Dostupni linkovi

Navaljni diše samostalno, vratit će se u Rusiju


Aleksej Navaljni sa porodicom u bolnici
Aleksej Navaljni sa porodicom u bolnici

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se oporavlja od trovanja nervnim agensom u Njemačkoj, planira se vratiti u Rusiju, potvrdila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Tviteru.

"Cijelog jutra novinari mi pišu i pitaju je li istina da se Aleksej planira vratiti u Rusiju. Razumijem zbog čega pitaju, ali ipak mi je čudno da neko može misliti drugačije.
Još jednom potvrđujem svima: nikada nisu razmatrane druge mogućnosti", navela je ona.

Malo prije toga Navaljni je objavio da može samostalno disati i da se "generalno" osjeća kao on dok se njegov oporavak od trovanja nervnim agensom nastavlja.

„Još ne mogu ništa puno raditi, ali jučer sam cijeli dan disao samostalno“, napisao je Navaljni u postu na Instagramu 15. septembra.

„Generalno se osjećam kao ja. Nisam koristio nikakvu vanjsku pomoć, čak ni najjednostavnije pomagalo u grlu ”, dodao je ispod fotografije na kojoj se vidi kako sjedi u krevetu.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. augusta, kada je avion prinudno prizemljen kako bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Navaljni je držan u medicinski izazvanoj komi više od sedam dana i liječen protuotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Njemačka vlada saopštila je septembra, da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena, preneo je AP.


Njemačka vojna laboratorija prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

On je posljednji u nizu kritičara Kremlja koji se razbolio zbog toksične materije.

XS
SM
MD
LG