Dostupni linkovi

Sud u Nišu dobio molbu za izručenje bivšeg obaveštajca Ukrajine


Andrej Naumov (na fotografiji iz jedne od emisija ukrajinskog servisa RSE)
Andrej Naumov (na fotografiji iz jedne od emisija ukrajinskog servisa RSE)

Viši sud u Nišu primio je 13. oktobra molbu za izručenje Andrija Naumova Ukrajini, bivšeg ukrajinskog obaveštajca koji se od juna nalazi u pritvoru u Srbiji, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.

Kako se navodi u odgovoru, sudija za prethodni postupak preduzima radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje.

"Nakon sprovedenih radnji sudija dostavlja predmet vanpretresnom veću (veće trojice sudija). Vanpretresno veće donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje", kažu u Višem sudu.

Dodaju da dalje postupanje Višeg suda zavisi od toga šta će odlučiti vanpretresno veće, a pravosnažna odluka se dostavlja Ministarstvu pravde.

"Ministar pravde donosi rešenje kojim dozvoljava izručenje, ne dozvoljava izručenje ili odlaže izvršenje rešenja o dozvoljavanju izručenja uz mogućnost i privremenog izručenja", navodi se u odgovoru Višeg suda u Nišu.

Ko je Andrij Naumov?

Naumov koji je početkom juna uhapšen na teritoriji Srbije sa više stotina hiljada evra i dijamantima pod istragom je Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu zbog sumnje da je prao novac.

Postupak protiv Naumova je i dalje u fazi istrage, potvrđeno je u tom tužilaštvu za RSE.

Kako su ranije pojasnili u tužilaštvu, rok za završetak istrage je šest meseci, nakon čega tužilaštvo na osnovu prikupljenih dokaza ili podiže optužnicu ili obustavlja istragu. Toliko maksimalno može trajati i mera pritvora.

Naumovu je 29. septembra produžen pritvor na još dva meseca, odnosno do 2. decembra, potvrđeno je ranije u Višem sudu u Nišu za RSE.

U međuvremenu, na zahtev tužilaštva Srbije ukrajinsko tužilaštvo je dostavilo informacije da se protiv Naumova u Ukrajini vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja.

Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vreme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju.

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Pre nuklearne elektrane, 12 godina radio u Tužilaštvu, kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obaveštajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se ticale korupcije, šverca novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo.

Novinari "Šeme", projekta ukrajinskog servisa RSE - Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje su nespojive sa zvaničnim primanjima državnog službenika.

XS
SM
MD
LG