Dostupni linkovi

Bivši ukrajinski obaveštajac se plaši za svoju bezbednost bude li izručen Kijevu


Andrej Naumov (na fotografiji iz jedne od emisija Ukrajinskog servisa RSE)
Andrej Naumov (na fotografiji iz jedne od emisija Ukrajinskog servisa RSE)

Andrij Naumov, bivši pripadnik ukrajinske bezbednosne službe koji je u Srbiji u pritvoru, pod istragom zbog pranja novca, upoznat je sa zamolnicom Ukrajine za njegovo izručenje.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila njegova pravna zastupnica, Tanja Savić.

Zamolnica Ukrajine je Naumovu pročitana 25. oktobra u Višem sudu u Nišu.

"On (Naumov) je rekao na suđenju da njegovo izručenje u stvari predstavlja njegovu smrtnu kaznu, odnosno da se on plaši za svoj život u slučaju da bude izručen Ukrajini", navodi Savić.

Naumov se, prema njenim rečima, nije izjašnjavao o detaljima dokumenta koji je Ukrajina uputila Srbiji.

"U zamolnici stoji, kako je pročitana, za sada, da su to samo dela iz opšteg kriminala, zloupotreba službenog položaja, pronevera iz 2018. i 2019. godine dok je Naumov bio šef jednog dela nuklearne elektrane Černobilj", navodi Savić.

Dodaje da u dokumentu nije bilo reči o veleizdaji.

Kako je 21. oktobra za RSE naveo Viši sud u Nišu, zamolnica za izručenje Naumova Ukrajini u sud je stigla 13. oktobra.

U međuvremenu, prema rečima pravne zastupnice Naumova Tanje Savić, istraga koju u Srbiji vodi više javno tužilaštvo u Nišu je i dalje u toku, ali je, kako kaže ona stala, nakon što je stigla zamolnica iz Ukrajine.

Naumovu je krajem septembra produžen pritvor na još dva meseca, odnosno do 2. decembra, potvrđeno je ranije u Višem sudu u Nišu za RSE.

Bivši ukrajinski obaveštajac je početkom juna uhapšen na teritoriji Srbije zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom sa više stotina hiljada evra.
Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se "sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti".

Naumov je, prema rečima pravne zastupnice, negirao navode iz istrage i tvrdio da je to njegov lični novac.

Ko je Andrij Naumov?

Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vreme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju.

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Pre nuklearne elektrane, 12 godina radio u Tužilaštvu, kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obaveštajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se ticale korupcije, šverca novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo.

Novinari "Šeme", projekta Ukrajinskog servisa RSE - Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje su nespojive sa zvaničnim primanjima državnog službenika.

XS
SM
MD
LG