Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta se desilo sa zastavama postavljenim na Mjesecu?


Do danas, vjeruje se kako je SAD jedina zemlja koja je uspješno izvela slijetanje na Mjesec

Izvor: BBC

Prvi objekat napravljen ljudskom rukom koji je stigao do Mjeseca bila je sovjetska Luna 2 misija 13. septembra 1959. godine. Ali, američki Apollo 11 biće poznat kao prva misija s ekipom astronauta koja je sletjetjela na Mjesec 20. jula 1969. godine. Još šest misija su imali između 1969. i 1972. godine.

Do danas, vjeruje se kako je SAD jedina zemlja koja je uspješno izvela slijetanje na Mjesec. U tom periodu, ekipe su postavile čak šest zastava (sve američke) na Mjesec.

Šta se dogodilo s njima tokom ovih četrdeset godina?

Prva je nestala. Naime, Baz Aldrin se prisjetio kako je nakon poljetanja s Mjeseca, vidio prvo u vazduhu, a potom kako pada na tlo nakon lansiranja. Vjeruje se kako su zastave Apolla 14 i 15 takođe pale, ili su se dezintegrisale.

Ipak, stručnjaci su sigurni kako je zastava Apolla 12 još uvijek na svom mjestu. Kao dokaze navode satelitske snimke koji pokazuju sjenku koja se poklapa sa zastavom postavljenom na stub.

Slično je i s Apollom 16 i 17. Ali, oni dodaju i te zastave vjerovatno više ne liče na američke, zbog UV zraka koji su ih s vremenom izbjele. Svi se predajemo vremenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG