Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađena najstarija voda na svijetu: Otkriva tajnu porijekla života


Hemijska analiza gasova otkrila je starost vode, kao i to da sadrži osam puta više soli od morske vode

Izvor: Guardian

Naučnici su otkrili najstariju vodu na Zemlji, duboko u jednom rudniku u Kanadi. Oaza stara 2 milijarde godina bi mogla da pomogne u razumjevanju porijekla života na planeti i šire.

Istraživači sa Univerziteta u Torontu su kopali su skoro 2,5 kilometara duboko u Kid Krik rudniku u Ontariju, kako bi pronašli vodu. Da nastave sa kopanjem podstaklo ih je to što su prije tri godine uočili “malo mlađe” bazene vode (stare 1,5 milijardi godina) na istom mjestu.

Najviše ih je zadivilo to što ova voda nije bila zarobljena u stijeni, već je slobodno tekla. Hemijska analiza gasova otkrila je starost vode, kao i to da sadrži 8 puta više soli od morske vode.

Istraživači navode da je praistorijski izvor dio “povezanog tečnog sistema” duboko u Zemlji. Studija mikroba pronađenih u vodi može da otkrije dokaze o životu na Zemlji i drugim planetama, prije 2 milijarde godina.

“Ovo može da otkrije detalje o tome koliko je naša planeta naseljiva, ali govori dosta i o naseljivosti Marsa”, rekla je naučnica Barbara Šervud Lolar, koautorka studije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG