Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici dobili etanol iz vazduha


Ilustracija

Tim američkih naučnika je razvio tehnologiju za proizvodnju etanola iz ugljen-dioksida korišćenjem elektrohemijske reakcije katalizatora bakra i grafena.

"Koristili smo ugljen-dioksid tako što smo reakciju oksidacije pokrenuli u suprotnom smjeru", rekao je jedan od članova tima Adam Rodnion.

Po njegovim riječima, istraživači su bili iznenađeni dobijanjem etanola od ugljen-dioksida uz pomoć samo jednog katalizatora sa efikasnošću do čak 63 odsto.

Tokom eksperimenta tim je izazivao električno pražnjenje u vodi koristeći katalizator koji se sastojao od nanočestica bakra sa dodacima grafena, rekli su istraživači za časopis "Kemistri selekt".

Po prvim pretpostavkama naučnika nabori grafena su naročito efikasni u samoj hemijskoj reakciji, čime se ubrzava i olakšava pretvaranje ugljen-dioksida u u etanol.

"Nabori grafena su, bukvalno, kao gromobrani veličine 50 nanometara koji oko sebe koncentrišu i privlače elektrohemijsku reakciju", rekao je Rondinon.

Tehnologija je, faktički, spremna za praktičnu upotrebu, troškovi potrebnih katalizatora su izuzetno niski, a reakcija može da se izvede u vodi na sobnoj temperaturi.

Po riječima naučnika, tehnologija može da se koristi za skladištenje energije koju proizvode solarni paneli i vjetrenjače.

XS
SM
MD
LG