Dostupni linkovi

Revolucionarna terapija: Naučnici vratili vid slijepom laboratorijskom mišu


Ilustracija

Naučnici sa Univerziteta u Bernu uspjeli su vratiti vid potpuno slijepom laboratorijskom mišu pomoću fotosenzitivnih proteina ubrizganih u njegove oči.

Proces poznat kao optogeneza koristi modificirani virus kako bi spomenute proteine naučnici ubacili direktno u još uvijek žive očne ćelije unutar samog organa. Uspjeh njemačkih naučnika otvara novu nadu za povratak vida kod ljudi.

"Nova terapija ima potencijal da vrati vid pacijentima koji pate od bilo koje vrste oštećenja fotoreceptora. Ljudi koji pate od sljepila uzrokovanog starenjem također bi mogli vratiti nekadašnji potencijal oka", rekla je naučnica Sonja Kleinlogel.

Terapija se zasniva na činjenici da fotosenzitivne ćelije unutar oka ostaju netaknute čak i pored umanjene sposobnosti oka koja dolazi tokom poznih godina. Iako te ćelije u normalnim okolnostima ne detektuju svjetlost, posebni proteini mogu "probuditi" to svojstvo.

Rezultat istraživanja objavljen je u magazinu PLOS Biology, a uspjeh se zasniva i na ranijim analizama optogeneze. Ipak, uspjeh je bio izuzetno mali jer su naučnici koristili proteine koji su zahtijevali velike količine svjetla, što je dodatno opterećivalo ionako slabe oči.

XS
SM
MD
LG