Dostupni linkovi

Naučnici se nadaju otkriću tamne materije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prije dvije godine uz pomoć Cernovog LHC-a naučnici su otkrili Higgsov bozon, a istraživači za 2015. godinu očekuju još veća dostignuća.

Akselerator Large Hadron Collider (LHC) zaslužan je za otkriće uzročnika pojave mase kod najsitnijih čestica, Higgsovog bozona. Otkriće se dogodilo 2012. godine i predstavlja jedno od najvećih dostignuća fizike. Ipak, naučnica Monica Dunford za 2015. godinu predviđa još veće događaje.

Naučnica sa Univerziteta u Heidelbergu jedna je od šest stručnjaka koji se pojavljuju u dokumentarnom folmu „Particle Fever“ koji prati početak rada LHC-a 2008. godine i njegov vrhunac 2012.

"Jedan stvar u koju sam najviše zainteresovana jeste stvaranje ili pronalazak tamne materije. Znamo da čak 25 posto našeg svemira čini tamna materija, a mi uopće ne znamo šta je ona niti kako da je shvatimo. Usporedbe radi, materija načinjena od protona i elektrona čini samo četiri posto našeg svemira", rekla je Dunford dodavši da je tamna materija kao komad kolača koji ne razumijemo.

Naredna godina je izuzetno bitna za LHC jer će biti ponovo uključen u martu, a pokretat će ga gotovo duplo više energije. Dunford i njene kolege nadaju se da će paljenje u 2015. godini donijeti nova otkrića, a možda i uvid u prirodu misteriozne tamne materije.

XS
SM
MD
LG