Dostupni linkovi

Naučnici oživjeli 700 godina star virus


Ilustrativna fotografija

Naučnici su uspjeli oživjeti 700 godina star virus. Tim stručnjaka navodi da će zahvaljujući ovom uspjehu možda uspjeti oživjeti i druge viruse, kako bi bolje proučili njihovu biologiju i naučili kako da se bore protiv njih, prenosi ScienceMag.

Otkriveni virus je vjerojatno napadao biljke kojima su se jeleni hranili. Otkriće pokazuje da virusi mogu preživjeti vrlo dugo u hladnom okruženju, kaže Eric Delwart, istraživač Instituta za proučavanje krvotoka u San Franciscu.

Njegov tim analizirao je genetički materijal virusa iz uzorka prikupljenog iz slojeva akumuliranog izmeta jelena u Kanadi od kojih su neki dijelovi stari i do 4.000 godina.

Jeleni su se okupljali na zaleđenim dijelovima tla, kako bi pobegli od insekata, a u nataloženim fekalijama mogu se i danas pronaći dijelovi biljaka. Naučnici su izvadili kompletan genom virusa iz 700 godina starog sloja i razvili novi virus, kojem su zatim izložili jednu biljku (Nicotiana benthamiana). Virus je uspješno zarazio njene listove.

"Znanje o drevnim virusima ograničeno je zbog njihove niske koncentracije i slabe očuvanosti uzoraka. Međutim, u konstantnoj hladnoći nukleinske kiseline mogu biti očuvane vjekovima", kažu istraživači.

Tim upozorava da je ovo otkriće važno i u slučaju da zbog klimatskih promjena i topljenja leda na polovima dođe do oživljavanja drevnih virusa, od kojih bi neki i dalje mogli predstavljati prijetnju živim bićima.


Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG