Dostupni linkovi

Naučnici otkrili zašto žene žive duže


Ilustracija
Naučnici univerziteta Monaš iz Australije i Lankaster u Velikoj Britaniji našli su odgovor na pitanje zašto žene žive pet do šest godina duže od muškaraca, i to tako što su eksperimentisali sa voćnim muvama.

Stručnjaci su se tokom istraživanja fokusirali na mutacije mitohondrijalne DNK, prenosi BBC.

Mitohondrije su ćelijske organele koje postoje u skoro svim živim bićima, i one pretvaraju hranu u energiju koja pokreće tijelo. Mitohondrije isključivo prenose majke, nikad očevi.

Jedan od istraživača Demijan Douling sa Univerziteta Monaš rekao je da rezultati ukazuju na brojne mutacije mitohondrijalne DNK koje utiču na to koliko dugo muške muve žive i kojom brzinom stare.

"Sa druge strane, zanimljivo je to da te iste mutacije nemaju nikakav uticaj na starenje ženskih muva", dodao je Douling.

Tom Kirkvud, profesor sa univerziteta Njukastl rekao je da "rezultati govore nešto važno o mitohondrijama i o razlikama između muških i ženskih muva".

"Mitohondrija je svakako vrlo važan faktor koji utiče na starenje brojnih vrsta, ali ni u kom slučaju ne mislim da nam ovi rezultati u potpunosti otkrivaju zašto žene žive duže od muškaraca", kaže Kirkvud.

"Postoji mnogo drugih faktora koje moramo uzeti u obzir, kao što su životni stil, socijalni i drugi činioci, a od svega toga najvažnija činjenica je da muškarci i žene imaju različite hormone", napomenuo je Kirkvud.
XS
SM
MD
LG