Dostupni linkovi

Naučnici konačno otkrili zašto suncokreti prate Sunce


Suncokreti, ilustrativna fotografija
Suncokreti, ilustrativna fotografija

Naučnici već decenijama znaju da suncokreti prate kretanje Sunca, okrećući svoje cvijetove od istoka prema zapadu kako dan odmiče, ali dosad nisu znali zašto je to tako.

U novom američkom istraživanju pokazalo se da se kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat, a te promjene pozicija biljke čine i većim i pčelama privlačnijim.

"Ovo je prvi poznati primjer da rast neke biljke modulira njen unutrašnji sat i da to ima čak i evolucijske posljedice", rekla je voditeljka istraživanja Stejsi Harmer s Kalifornijskog univerziteta.

Naučnici su ustanovili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane. A to uzrokuje da biljka njiše svojim cvijetom. Harmer je objasnila da je takav tip rasta drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi, odnosno u 24-satnom ritmu.

Pokazalo se da je to za biljku dosta važno jer su one okrenute od Sunca tokom eksperimenata imala 10 odsto manje listove od prosječnih.

Takođe, suncokreti koji su ujutro bili okrenuti prema istoku privukli su pet puta više pčela od onih vještački okrenutih na zapad. To pokazuje da postoji evolucijska korist od toga što suncokreti "jure" za Suncem.

"Pčele vole tople cvijetove", objasnila je Harmer u radu objavljenom u časopisu "Science".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG