Dostupni linkovi

Vojnici se iz misije u Avganistanu vratili zadovoljni


Pripadnici prvog kontingenta crnogorske misije u Avganistanu na konferenciji za novinare u Podgorici, 3. septembar 2010
Pripadnici prvog kontingenta crnogorske misije u Avganistanu na konferenciji za novinare u Podgorici, 3. septembar 2010
Nakon rotacije u crnogorskoj misiji u Avganistanu prvi kontigent od 31 vojnika koji je šest mjeseci boravio u toj zemlji vratio se u Crnu Goru. U petak su u Ministarstvu odbrane iznijeli utiske o svom boravku u Avganistanu i ulozi koju su imali u okviru međunarodne misije ISAF.

"Osjetili smo potrebu i prije nego što smo pošli tamo, a sada kada smo se vratili svi smo ponosni što smo imali priliku da pomognemo tom narodu. To treba da vidite i onda bi ste znali koliko ti ljudi jadno i bijedno žive. I onda ste jako zadovoljni i ponosni što ste bili tamo i što ste na bilo koji način tim ljudima pružili pomoć. Radili smo od srca. Ovo govorim pod emocijama, vjerujte i opet bih otišao", kaže Saša Jovanović, komandant prvog kontigenta crnogorske vojske koji je učestvovao u vojnoj misiji u Avganistanu pod komandom NATO-a
Crnogorskim vojnicima u Avganistanu, kažu, ne prijeti nikakva opasnost, jer je baza u kojoj se nalaze dobro obezbijeđena.
i okriljem UN-a.

Jovanović ne krije da mu je najteži trenutak bio nedavni napad talibana na mađarski konvoj u kome se nalazio ali dodaje da su to izazovi za koje su bili pripremljeni prije odlaska u Avganistan. Na pitanje koliko je nakon tog slučaja bezbjednosna situacija lošija za drugi kontigent crnogorskih vojnika koji je ovih dana preuzeo dužnost odgovara:

"Stuacija se pogoršala ali ne drastično nego što je bila prije nego smo mi otišli ali treba da se zna da snage ISAF-a u saradnji sa afganistanskom nacionalnom armijom, policijom i svim snagama bezbjednosti na terenu preduzimaju sve mjere kako bi se situacija vratila u normalu, kao što je bilo prije svega što se desilo u toj zemlji. Našem kontigentu jednostavno ne prijeti bilo kakva opasnost. Naša baza je dosta dobro obezbijeđena i tokom misije nije bilo ugrožavanja bezbjednosti naših ljudi."


Pripadnici prvog kontingenta crnogorske misije u Avganistanu na konferenciji za novinare u Podgorici, 3. septembar 2010
Kapetan Enes Murić dodaje kako nijesu imali nikakvog kontakta sa talibanima.

,,Kao što znate naš osnovni zadatak tamo je bio stacionarno obezbjeđenje baze i mi nijesmo izlazili iz baze. Nijesmo imali nikakvog kontakta ni sa talibanima niti smo ih vidjeli“, kaže Murić.

Unapređenje i bodovi za stan


No kontakta sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima lokalne vlasti jesu imali i ocjenjuju kako su se oni prema crnogorskim vojnicima odnosili sa zahvalnošću.

“Svih šest mjeseci mi je jako lijepa uspomena. Bili smo u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom koje radi u bazi. Oni su jako fini ljudi. Mene je oduševilo to što su naši vojnici imali jako lijep pristup prema muslimanskom stanovništvu u Afganistanu. Oni su im objasnili da i mi u Crnoj Gori imamo građane koji su muslimani da znaju šta je džamija i šta znači klanjanje pet puta na dan, šta je Ramazan, šta je Bajram. To je njima puno značilo i sve su nas redom pitali da li će i drugi kontigent biti ovako dobar kao prvi“, kaže Elvira Curk koja je bila član medicinskog tima.

Uprkos vidljivom umoru, vojničkoj ozbiljnosti i suzdržanosti, predstavnici prvog crnogorskog kontigenta vojnika bili su spremni da odgovaraju na pitanja novinara. Tvrde da je država ispunila sve finansijske obaveze prema njima.
Vojnici kažu kako ne očekuju nikakve posebne satisfakcije, jer su samo radili svoj posao.


O tome da li očekuju dodatnu satisfakciju s obzirom na to da su bili prvi pripadnici rnogorske vojske koji su učestvovali u međunarodnim misijama Elvira Curk kaže:

„Ja sam dobila prvu satisfakciju...Ja sam bila civilno lice u Baru u garnizonoj ambulanti, dobila sam čin i sada sam stariji vodnik I klase i radim na raketnoj fregati u Baru.“


Komandant Saša Jovanović naglašava kako će za svaki mjesec proveden u Avganistanu svi dobiti po jedan i po bod na listi za dodjelu stanova što uvećava njihove šanse da dobiju krov nad glavom. Ipak, na pitanje o glavnoj satisfakciji dobijamo vojnički odgovor:

"Mi smo vojnici i osjetili smo potrebu da se odazovemo i prepoznali smo potrebu države za tim. Jedini način na koji smo mi mogli da izađemo u susret našoj državi jeste da se prijavimo za ovu misiju. Zbog toga mi ne očekujemo nikakve posebne satisfakcije niti da nas neko na poseban način tretira. Mi smo samo odradili svoj posao juče danas i odradićemo ga sjutra, ako za tim bude potrebe.“

*****
Više o crnogorskoj misiji u Avganitanu, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstovima
Drugi kontingent crnogorske vojske otišao u Avganistan

Slanje vojnika u Avganistan ubrzava put ka NATO-u?
XS
SM
MD
LG