Dostupni linkovi

Slanje vojnika u Avganistan ubrzava put ka NATO-u?


Sa ispraćaja vojnika u Avganistan, 20. avgust 2010
Sa ispraćaja vojnika u Avganistan, 20. avgust 2010
Najavu o slanju drugog kontigenta crnogorske vojske u misiju u Avganistanu za razliku od prvog koji je u tu zemlju upućen u martu nije pratila burna polemika u javnosti niti oštro negodovanje opozicije koja je optuživala vlast da sopstvene građane šalje da ginu za tuđe interese.

Da li to znači da je sve manje otpora učešću Crne Gore u međunarodnim vojnim misijama i eventualno omekšavanje stava po pitanju ulaska Crne Gore u NATO?

Odgovor na ta pitanja od visokih funkcionera opozicionih partija danas je bilo teško dobiti. No kako nam je rekao poslanik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić u toj stranci nijesu promijenili mišljenje o slanju crnogorskih vojnika u Avganistan.

,,Na taj način se ne može graditi imidž prema Evropi, prema Zapadu. Mislim da treba istrajati na borbi za pravnu državu, u borbi protiv kriminala i na taj način treba biti prepoznatljiva kao jedna uređena država.Građenje imidža ugrožavanjem i dovođenjem u opasnost svojih građana mislimo da je pogrešan put"
, kaže Šćekić.
U Novoj srpskoj demokratiji pitaju se 'da li su to državni interesi Crne ili je to tek jedno brzo izrečeno obećanje aktuelnog premijera, jer je više nego jasno da njegov odlazak sa političke scene dijelom najvjerovatnije uslovljen učlanjenjem Crne Gore u NATO'.


Za poslanika Nove srpske demokratije Strahinju Bulajića odluka o slanju nove grupe crnogorskih vojnika u Avganistan u najmanju ruku je čudna.

,,Čudna je zbog toga jer je jedna takva sila kakva je Amerika povlači svoje borbene jedinice a neka mala Crna Gora, koja nije ni statistička greška u privrednim i svim drugim parametrima, šalje svoju vojsku u Centralnu Aziju. Nejasno je zašto, zbog čijih interesa. Da li su to državni interesi Crne Gore? Ili je to tek jedno brzo izrečeno obećanje aktuelnog premijera, jer je više nego jasno da njegov odlazak sa političke scene dijelom je najvjerovatnije uslovljen učlanjenjem Crne Gore u NATO"
, smatra Bulajić.

Savo Kentera
, predsjednik Atlantskog vijeća Crne Gore koje promoviše NATO integracije je, međutim, zadovoljan što, kako kaže, jenjava priča o slanju crnogorskih vojnika u međunarodne misije.

"Slanje ovog drugog kontigenta crnogorskih vojnika u misiju u Afganistan je dobar pokazatelj da je Crna Gora zaista spremna da aktivno učestvuje u misijama širom svijeta i da u Crnoj Gori polako, na neki način, jenjava priča o slanju tih i nekih, eventualno budućih vojnika. Vidjećemo da kada se budu u međunarodne misije slali treći i četvrti kontigent da to neće toliko privlačiti pažnju javnosti i da na kraju krajeva tome ne treba pridavati toliko pažnje", tvrdi Kentera.

Principijelnost u državnoj politici


Vojno-politički analitičar Blagoje Grahovac, pak, ističe kako Crna Gora nikada ne treba da prihvata međunarodne misije nametanja mira odnosno borbene misije.
"Crna Gora treba da ide u NATO i to brzo jer time ona dobija mnogo. Ali ne treba po svaku cijenu biti snishodljiv prema bilo čijim zahtjevima koji dolaze", upozorava vojno-politički analitičar Blagoje Grahovac.


,,Ja mislim da naše državno političko rukovodstvo nije imalo u vidu koliko nosi rizika ova misija. Svojeglavo i tvrdoglavo rade po svome, ne upuštajući se da čuju i drugačije mišljenje. Samim tim to proizvodi određeno društveno političko stanje u Crnoj Gori koje je po svim važnim državno političkim pitanjima kao da je javnost utrnula jer prosto računa da će vlast uporno raditi po svome", navodi Grahovac.

Koliko misija crnogorske vojske u Avganistanu, sa druge strane, brže gura Crnu Goru u zagrljaj NATO-u, što je državni prioritet za koji još ne postoji dovoljna podrška javnosti?

Podsjetimo, prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, 32 odsto crnogorskih građana podržava ulazak u tu vojnu alijansu, 43 odsto je protiv, dok 68 odsto smatra da o tome treba da se izjasne na referendumu.

,,Potrebno je vrijeme, prije svega. Potrebno je shvatiti da se određene stvari ne mogu dogoditi preko noći i da je to proces koji traje. Mislim da će, kada za to dođe vrijeme, narod Crne Gore većinski shvatiti da je to najbolja opcija za Crnu Goru", kaže Savo Kentera iz Atlantskog vijeća.

,,Crna Gora treba da ide u NATO i to brzo jer time ona dobija mnogo. Ali ne treba po svaku cijenu biti snishodljiv prema bilo čijim zahtjevima koji dolaze. Treba biti principijelan u državnoj politici, imati svoje ja, odlučno kazati 'hoću u EU integracije', ali takođe u određenim situacijama odlučno reći da 'ovo ne mogu izvršiti'"
, zaključuje Blagoje Grahovac.

Građani Nikšića o svemu su našoj novinarki Leli Šćepanović rekli:



*****
Možda bi vas mogao zanimati i tekst
Slabi rezultati države u afirmisanju NATO integracija

Drugi kontingent crnogorske vojske ispraćen u Avganistan

Drugi kontingent crnogorske vojske otišao u Avganistan

Drugi kontigent crnogorske vojske, koji će preuzeti dužnosti u ISAF misiji u Avganistanu, ispraćen je u petak na svečanosti u Danilovgradu.U Avganistan ide pješadijski vod od 25 vojnika, tročlani medicinski tim, dva štabna i jedan logistički oficir.

Crnogorska vojska od marta učestvuje u ISAF misiji, a dio je mađarskog kontigenta. Crnogorski vojnici raspoređeni u regionu Sjever koji je dominantno pod komandom njemačke vojske. I drugi kontigent, koji bi do kraja avgusta trebalo da preuzme dužnost u bazi Poli e Komri, imaće 31 pripadnika.

Opširnije o ispraćaju drugog kontingenta, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstu Srđana Jankovića Drugi kontingent crnogorske vojske otišao u Avganistan.
XS
SM
MD
LG