Dostupni linkovi

Crna Gora neće gubiti vrijeme


Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen sa Filipom Vujanovićem prošle nedjelje u Podgorici
Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen sa Filipom Vujanovićem prošle nedjelje u Podgorici
Na vijest o prijemu u MAP, među prvima je reagovao šef diplomatije Milan Roćen koji kaže da je ta odluka snažna poruka da NATO vjeruje u kapacitete Crne Gore.

Prema Roćenu prijemom u MAP, Crna Gora praktično postaje kandidat za članstvo u NATO.

"Nema vremena za slavlje. Upravo pripremamo završni izvještaj za IPAP koji će Vlada usvojiti do kraja ove godine i koji će biti početkom 2010. dostavljen ekspertima na verifikaciju. Odmah nakon toga pristupićemo pripremama za izradu godišnjeg nacionalnog plana za MAP. Ovom odlukom potvrđena je i politika otvorenih vrata NATO koji je snažno promovisao novi generalni sekretar Rasmusen prilikom nedavne posjete Podgorici", rekao je Roćen.
Nema vremena za slavlje - Milan Roćen

I ministar odbrane Boro Vučinić kaže da je odluka ministara spoljnih poslova Sjevernoatlantskog saveza priznanje Crnoj Gori za do sada provedene reforme vojske i sistema bezbijednosti.

"Međutim, ono što je važnije su brojne nove obaveze koje se postavljaju pred zemlju sa današnjim danom, i počev od ovog trenutka od odobravanja akcionog plana za članstvo. One podrazumijevaju nastavak reformi, ne samo u oblasti odbrane već i na brojnim drugim poljima, pravosuđe, finansija. Vjerujem da ćemo sada vrlo predano kao zemlja se posvetiti onome što su naše obaveze jer je to pitanje ne samo Vlade i ne samo ministarstava koja su zadužena u njoj za pitanje evroatlantskih integracija već i čitavog društva i civilnog sektora i svojstveno tome moramo raditi i na podršci javnog mnjenja za, ja se nadam, što skorije punopravno članstvo u NATO".

Premijer Milo Đukanović kaže da je NATO današnjom odlukom pokazao da i dalje drži širom otvorena vrata za zemlje zapadnog Balkana, kao i da je odluka koja se odnosi na Crnu Goru ohrabrenje i za druge zemlje regiona da krenu istim putem.

Predsjednik Filip Vujanović kaže da prijem Crne Gore u MAP znači i poštovanje onoga šta su ocjene vojnih i političkih bezbijednosnih faktora i verifikacija svega što je Crna Gora uradila u procesu pristupanja NATO. Zadovoljstvo predstavnika vlasti zbog prijema u MAP ne dijele u pojedinim opozicionim partijama.

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije:

"Na žalost, u Crnoj Gori su NATO integracije očigledno kompenzacija za nedostatak ozbiljne namjere da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa onim što usporava pomalo naš put u Evropsku uniju, a to je prije svega organizovani kriminal i korupcija. Bojim se da je NATO interes mnogo veći od naše potrebe za demokratijom. Nova srpska demokratija svakako insistira i insistiraće i dalje da se što prije organizuje referendum na kojem bi se građani izjasnili da li su za naš put u NATO savez, ili smo za to da ostanemo na nivou Partnerstva za mir", ocijenjuje Danilović.

Danilović smatra da će vlast učiniti sve samo da izbjegne opciju prema kojoj bi građani na referendumu, a ne političari u parlamentu, odlučivali o članstvu Crne Gore u NATO. Podsjetimo. Premijer Milo Đukanović je u novembru prošle godine u sjedištu NATO-a u Briselu podnio zahtjev za prijem Crne Gore u MAP. Prema posljednjem istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava iz oktobra samo 32 posto građana podržava članstvo Crne Gore u NATO.
XS
SM
MD
LG