Dostupni linkovi

Srbija vežba sa NATO na ruskim granicama


Oko 80 vojnika Srbije učestvuje u tri manevra vežbe
Oko 80 vojnika Srbije učestvuje u tri manevra vežbe

Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnoj vojnoj vežbi "Saber Guardian 2017" država članica NATO i partnera, koja se paralelno izvodi na poligonima u tri susedne države – Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Učešće Srbije, koja je u okviru programa Partnerstvo za mir do sada sa NATO-om učestvovala u 23 vojne vežbe i ne bi bilo toliko iznenađenje da se aktuelna vežba ne odvija u blizini granice Rusije, duž obale Crnog mora, na šta Rusija, kako ukazuju sagovornici Radija Slobodna Evropa, verovatno neće gledati blagonaklono.

Narednih desetak dana 40.000 učesnika iz 22 države, mahom članica NATO-a, učestvuje u vojnoj vežbi koja se u izveštajima Alijanse vodi kao najveća ove godine.

Tradicionalni organizator je Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Država, koja će ovog leta imati pomoć bugarske vojske.

Logistički centri biće poligon u Novom Selu u Bugarskoj i avio-baza "Mihail Kogalniceanu" u Kostanci u Rumuniji, na obali Crnog mora, preko puta Krima.

Upravo blizina Rusije i poluostrva koje je ta država 2014. anektovala od Ukrajine, čine ovu vojnu vežbu drugačijom od ostalih u kojima je vojno neutralna Srbija učestvovala u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir ili sa pojedinim državama članicama Alijanse.

"Rusija sigurno neće dobro gledati na samu činjenicu da se vežbe izvode na njenim granicama", kaže za Radio Slobodna Evropa Jelica Kurjak, nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi, mada je "Rusija dobro upoznata sa odnosom i obimom saradnje koji Srbija ima sa NATO-om".

"To Rusija zna i za naše opredeljenje da sarađujemo sa snagama NATO-a u tom domenu. Prema tome, ovo ne prevazilazi nikakve okvire toga što postoji između vojske Srbije i NATO-a. Međutim, činjenica da se vežbe odvijaju na granici sa Rusijim sigurno nije dobrodošla, a na to da mi učestvujemo u tim vežbama sigurno neće biti gledano sa velikom blagonaklonošću", ističe Kurjak.

Kurjak: Nisu sve činjenice dobrodošle
Kurjak: Nisu sve činjenice dobrodošle

U međuvremenu, gotovo 80 vojnika Srbije, prema rečima portparola Ministarstva odbrane kapetana fregate Jovana Krivokapića, učestvuje u ukupno tri manevra vežbe "Saber Guardian 2017".

U Bugarskoj, u taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem učestvovaće 30 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, zajedno sa vojnicima i starešinama oružanih snaga SAD-a i Bugarske.

Na vežbi jedinica za specijalne operacije u Mađarskoj učestvovaće 23 člana Specijalne brigade Kopnene vojske, zajedno sa vojnicima iz Makedonije i Mađarske.

"Što se tiče dela vežbe koji se održava u Rumuniji, u pitanju je učešće pripadnika Uprave za vojno zdravstvo i Vojno medicinske akademije Ministarstva odbrane u okviru balkanskih vojno-medicinskih snaga u rumunskoj vojnoj avio-bazi. Taj deo vežbe 'Saber Guardian' značajan je jer su tu pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nosioci svih vežbovnih aktivnosti. Učestvuju zajedno sa pripadnicima vojnog zdravstva iz BiH, Makedonije, Slovenije i Crne Gore", kaže Krivokapić.

Istorijska neminovnost

Agencija AP navodi da manevri koji su u toku imaju za cilj povećanje inter-operabilnosti zemalja učesnica i pokazivanje rešenosti i spremnosti da se deluje za podršku bezbednosti i stabilnosti crnomorskog regiona.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da se, barem što se Srbije tiče, ne dešava ništa novo, te da bi trebalo razdvojiti politiku od nečega što je, kako kaže, neminovnost.

"Mislim da Rusija jasno vidi mapu Balkana i da vidi da je Srbija u okruženju NATO-a. U tom kontekstu treba razdvojiti dnevnu politiku od nečega što je istorijska neminovnost – ne može Srbija da ignoriše trenutak u kome se nalazi i da stvara negativne odnose sa svim zemljama iz svog okruženja", pojašnjava Radić.

"Rusija, i pored bliskosti Srbije i NATO-a, organizuje i poziva srpske vojnike na zajedničke vežbe, a mislim da i sa Zapada stižu slični signali da dokle god se Srbija ponaša kao partnerska zemlja NATO, izgleda da se ne vidi previše dramatičan problem u saradnji sa Rusijom kada je reč o odnosima vojska – vojska. Političari drugačije misle", ocenjuje vojni analitičar.

Ilustracije radi, u junu ove godine Vojska Srbije je učestvovala u dve vojne vežbe – sa članicama NATO-a u vežbi "Platinasti vuk" kod Bujanovca, te sa Rusijiom i Belorusijom u "Slovenskom bratstvu" kod beloruskog grada Bresta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG