Dostupni linkovi

NATO pozdravio spremnost Turske da podrži kandidaturu Finske


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je 17. marta spremnost Turske da ratificira pristupanje Finske ovom savezu i pozvao na ratifikaciju pristupanja Švedske "što je prije moguće".

"Najvažnije je da Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da se pridružuju u isto vrijeme", naveo je Stoltenberg.

Predsednik Turske Tajip Erdoan izjavio je 17. marta da će Turska započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u u parlamentu nakon što je ta zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdoan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mera.

Finska i Švedska odustale su od višedecenijske politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu u maj u prošle godine, nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska se, međutim, tome suprotstavljala optužujući obje zemlje, posebno Švedsku, da su "previše blage" prema grupama disidenata koje Ankara smatra terorističkim.

XS
SM
MD
LG