Dostupni linkovi

Turski predsednik kaže da će podržati kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u


Turski predsednik Tajip Erdoan drži govor u Ankari, Turska, 10. marta 2023.
Turski predsednik Tajip Erdoan drži govor u Ankari, Turska, 10. marta 2023.

Predsednik Turske Tajip Erdoan izjavio je 17. marta da će Turska započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u u parlamentu nakon što je ta zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdoan je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mera.

Finski predsednik Sauli Niinisto pozdravio je istog dana plan Turske da započne proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u.

"To je sigurno, za celu Finsku, veoma važno", rekao je Niinisto.

Švedske vlasti su 17. marta navele kako žale što nisu dobile "zeleno svetlo" od Turske, za razliku od svog finskog suseda.

"To je razvoj situacije koji nismo želeli, ali smo bili spremni za to", izjavio je novinarima švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstroem.

Prema njegovim rečima, sada je za Švedsku važno da obezbedi dve nedostajuće ratifikacije od Turske i Mađarske, i da garantuje bezbednost zemlje koliko god to bude bilo potrebno.

Finska i Švedska odustale su od višedecenijske politike vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za pridruživanje zapadnom savezu prošlog maja, nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska se, međutim, tome suprotstavljala optužujući obe zemlje, posebno Švedsku, da su "previše blage" prema grupama disidenata koje Ankara smatra terorističkim.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG