Dostupni linkovi

Turska saopštila da junski NATO samit nije rok prijem Finske i Švedske


Predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Ankara nije dobila nikakve odgovore na svoje zahteve od Švedske i Finske.

Samit NATO-a koji će krajem juna biti održan u Madridu nije poslednji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, rekao je 4. juna portparol turskog predsednika.

Švedska i Finska su podnele zahtev za pridruživanje zapadnoj Alijansi prošlog meseca kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su njihove kandidature naišle na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske militante.

Dok su dve nordijske zemlje saopštile da će se razgovori o rešavanju spora nastaviti, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je 1. juna da Ankara nije dobila nikakve odgovore na svoje zahteve, uključujući zaustavljanje podrške grupama koje Turska smatra teroristima, ukidanje embarga na oružje Ankari i izručenje osumnjičenih.

Erdoganov portparol i glavni savetnik za spoljnu politiku Ibrahim Kalin ponovio je 4. juna da kandidatura za članstvo zavisi od toga kako Švedska i Finska odgovore na turske zahteve.

Kalin je rekao da je predstojeći NATO samit u Madridu važan za rešavanje zajedničkih pitanja poput ruske invazije na Ukrajinu i saradnje unutar Alijanse, ali da potencijalni saveznici moraju da preuzmu korake za ublažavanje zabrinutosti sadašnjih članova.

"Ne mislimo da smo pod bilo kakvim vremenskim pritiskom da to uradimo do samita NATO. Važno je da Švedska i Finska otvoreno, jasno i konkretno iznesu kakve će korake preduzeti u vezi borbe protiv terorizma", dodao je on.

Za pridruživanje bilo koje zemlje NATO-u potrebna je podrška svih 30 članica.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom posete Vašingtonu ove nedelje da će narednih dana pozvati visoke zvaničnike iz Finske, Švedske i Turske u Brisel kako bi razgovarali o nerešenim pitanjima.

Lideri NATO-a sastaće se od 29. do 30. juna u Madridu.

XS
SM
MD
LG