Dostupni linkovi

Senatori SAD-a traže prisustvo NATO-a u BiH ako Rusija blokira produženje misije EUFOR-a


Američki senatori Thom Tillis, Chris Murphy, Jeanne Shaheen tokom posjete Sarajevu, april 2022.
Američki senatori Thom Tillis, Chris Murphy, Jeanne Shaheen tokom posjete Sarajevu, april 2022.

Američki senatori iz obje stranke predložili su nacrt zakona usmjeren, osim na borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, i na rješavanje mogućih problema s produženjem misije europskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini.

Senatori su zatražili da, u slučaju da Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH o čemu bi trebalo odlučiti na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2022. godine, NATO jača svoje kapacitete u zemlji.

"Koristeći glas Sjedinjenih Američkih Država u NATO poticati planiranje saveza i potporu međunarodnih vojnih snaga za održavanje mirnog i sigurnog okruženja u BiH", stoji u prijedlogu zakona šest senatora.

Predlažu i jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu, u slučaju da Rusija ne podrži mirovne misije u BiH u UN-u.

Predlažu i poticanje NATO-a i Europske unije da preispitaju svoje misije i pozicije u BIH i osiguraju da oni igraju proaktivnu ulogu u uspostavljanju mira.

EUFOR u BiH ima izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se europske snage odbranile od napada ili prijetnje napadom.

EU i NATO, prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Ranije su iz NATO-a više puta upozorili na moguće štetne ruske utjecaje u BiH, posebno nakon invazije u Ukrajini.

Zbog svega postoji zabrinutost da bi Rusija, koja ne priznaje ni visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, povući pravo veta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na produženje mandata misije EUFOR-a u novembru.

U nacrtu se navodi da će SAD nastaviti podržavati BiH u težnjama ka kandidaturi u EU poticanjem programa reformi.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorica Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorica Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o utjecaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihov posjet imao je za cilj jačanje veza između Washingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Nacrt zakona predložili su senatorica Shaheen i senatori Roger Wicker, Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin i Chris Van Hollen.

XS
SM
MD
LG