Dostupni linkovi

NATO odbio zahtev Rusije za povlačenjem trupa iz Rumunije i Bugarske


"NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani", saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungescu.
"NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani", saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

NATO je odbacio zahtev Rusije da povuče snage iz Rumunije i Bugarske dok se nastavljaju diplomatski napori za smirivanje tenzija nakon što je Moskva rasporedila blizu 100 hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom.

"NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani, uključujući prisustvo trupa u istočnom delu Saveza", saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

Moskva je zatražila pravno obavezujuće garancije od Alijanse da će taj blok obustaviti širenje i vratiti se u granice iz 1997. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije tokom dana saopštilo da bezbednosne garancije koje Moskva traži od Zapada obuhvataju povlačenje snaga NATO-a iz Rumunije i Bugarske.

Odgovarajući na pitanje šta bi to konkretno značilo za Bugarsku i Rumuniju, koje su ušle u NATO 1997. godine, Ministarstvo je saopštilo da Rusija želi da iz tih zemalja budu povučeni svi strani vojnici, oružje i ostala vojna oprema.

NATO je odbacio taj zahtev i napomenuo da bi tako nastale članice Alijanse prvog i drugog reda, što je za taj savez neprihvatljivo.

U Rumuniji je stacionirano oko 1.000 američkih vojnika, 140 italijanskih i 250 poljskih, dok Bugarska ima sporazum sa SAD da prihvati 2.500 vojnika sa maksimumom od 5.000 u periodima rotacije osoblja.

Rusija je ove svoje zahteve izložila na dan kada su u Ženevi o Ukrajini razgovarali ruski i američki šefovi diplomatije Sergej Lavrov i Antony Blinken.

Vašington optužuje Moskvu da priprema novu invaziju na Ukrajinu, bivšu sovjetsku zemlju koja je postala prozapadna sa ambicijom da se pridruži NATO.

XS
SM
MD
LG