Dostupni linkovi

Stoltenberg najavio novi NATO paket za odbrambene kapacitete BiH


Ministarski sastanak NATO-a 7. aprila 2022.
Ministarski sastanak NATO-a 7. aprila 2022.

Članice NATO-a su se složile da učine više da pomognu nekim zemljama partnerima i ojačaju njihovu sposobnost da se brane, uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Gruziju.

"U Bosni i Hercegovini bismo mogli razviti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta. Svaka pomoć bi bila prilagođena, vođena potražnjom i isporučena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja", poručio je šef Sjeveroatlantskog saveza Jens Stoltenberg u četvrtak nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO država.

Stoltenberg je izrazio spremnost država članica Alijanse da dodatno pomognu Bosni i Herecgovini u onom što je on nazvao "jačanju otpornosti" i spremnosti da se odbrani.

Ovakvu spremnost su saveznici, kako je naveo Stoltenberg spremni da ponude onim zemljama koje bi mogle biti ugrožene delovanjem Rusije, i u tom kontekstu je izdvojio Gruziju i BiH.

Članice NATO-a na ministarskom sastanku na kojem je fokus bio Ukrajina složile su se da pojačaju podršku Ukrajini, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare koja se održala nakon sastanka Saveza u četvrtak.

"Svijet se mora pripremiti na dugotrajni konflikt u Ukrajini", upozorio je Stoltenberg.

"I naravno, što rat duže traje, to je veći rizik za eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine. I upravo je na to fokusiran NATO, odnosno na sprečavanje te eskalacije", rekao je.

Sastanku NATO-a je prisustvovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da njegovoj zemlji hitno treba još više oružja kako bi se mogla obraniti od Rusije.

XS
SM
MD
LG