Dostupni linkovi

Predstavnik NATO-a u Parlamentu BiH: Zabrinutost zbog situacije na Zapadnom Balkanu


 Javier Colomina, predstavnik NATO-a, u Parlamentu BiH, 9. decembar, 2021.
Javier Colomina, predstavnik NATO-a, u Parlamentu BiH, 9. decembar, 2021.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina u razgovoru s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine i članovima Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, kazao je da Savez pridaje veliku pažnju Zapadnom Balkanu i smatra ga strateški važnim.

Colmina je u četvrtak, 9. decembra, kazao da postoj zabrinutost zbog tenzija u ovoj regiji.

Informirao je bh. zvaničnike o tome da su prije nekoliko dana ministri vanjskih poslova NATO zemalja imali samit u Rigi, gdje su imali konkretnu sjednicu o Zapadnom Balkanu s koje je proizašlo mnogo poruka.

"Neću kriti da je jedna poruka bila poruka zabrinutosti zbog tenzija koje su prisutne u regionu, kako na Kosovu, tako i u vašoj zemlji. Ali, istovremeno, jasno je također istaknuta snažna podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH, te multietnički efikasno funkcionalnim organizacijama, institucijama, uključujući vaše Oružane snage", kazao je Colomina.

Također smo, dodao je on, vrlo jasno čuli ponovo podršku BiH euroatlantskim aspiracijama i nastojanjima.

Naveo je da se suradnja između NATO-a i BiH nastavlja, te da se mnogo toga radi zajedno.

"Mi smo odlučili, i to su ministri rekli vrlo jasno, kao i šefovi država i vlada na Samitu u Briselu, da ćemo povećati politički angažman NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer smatramo da ima prostora za pojačanje tog angažmana. To je razlog zašto sam ovdje, da prenesem tu poruku vrlo jasno, dakle da smo tu da podržimo nastojanja i da podržimo BiH u njenom reformskom procesu koji obuhvata i ekonomsko-političku i vojnu oblast", naveo je Colomina.

Prema njegovim riječima, Program reformi je obiman dokument koji govori o nivou angažmana i ambicija.

"Nivo angažmana ide van odbrambenog sektora, uključuje moge druge aspekte i institucije u BiH. Što se tiče odbrambenog sektora, praktična suradnja je plodonosna. Radimo mnogo na obučavanju vaših pripadnika, da poboljšamo vaše sposobnosti, da poboljšamo interoperabilnost, da budete još bolji u smislu doprinosa mirovnim operacijama", kazao je Colomina.

Potrebno nam je, naveo je on, da se svi akteri u ovoj zemlji ponašaju na najkonstruktivniji način.

"Kao što sam rekao, zabrinuti smo zbog situacije koja je ovdje. Jasno je to rečeno, jasno su to rekli ministri vanjskih poslova na Samitu u Rigi. Ali nastavljamo našu predanost, našu posvećenost ovoj zemlji, ovom regionu koji je od strateškog značaja za nas", zaključio je Colomina.

Bosna i Hercegovina sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. godine i Crna Gora u junu 2017.

Bosna i Hercegovina je pozvana u MAP 2010. godine, a u to su vrijeme ministri vanjskih poslova Saveza pozvali vlasti u BiH da riješe ključno pitanje u vezi s registracijom nepokretne vojne imovine državi.

Na svom sastanku u decembru 2018., ministri vanjskih poslova odlučili su da je NATO spreman prihvatiti podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine prema MAP-u čime je MAP prešao iz uvjetnog statusa u aktivni.

Registracija nepokretne vojne imovine na državu i dalje je za NATO “od ključne važnosti”.

I iz NATO-a su jasni kako “sudjelovanje u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu”.

Što se tiče godišnjeg nacionalnog programa, koji su trebale donijeti vlasti BiH, konkretno tročlano Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vanjsku politiku, ali i za Oružane snage BiH, o tome još uvijek nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Ipak, ministar odbrane BiH Sifet Podžić krajem novembra je ponovio da su Oružane snage BiH tokom 2020. godine učinile pozitivne pomake kad je riječ o članstvu u NATO-u, za što su potvrdu dobile iz Brisela,

"U augustu ove godine iz glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela upućen je odgovor koji se odnosi na samu procjenu reformi i iz njegovog sadržaja se mogu vidjeti pozitivne impresije nadležnih institucija te podrška i ohrabrenje da nastavi svoj program reformi."

Podžić je kazao da očekuju da do 2023. godine imaju operativno sposobnu bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama "čime će ispuniti jedan od glavnih ciljeva koji su preuzeti na NATO putu".

XS
SM
MD
LG