Dostupni linkovi

Ministar odbrane BiH: Ulaganje u Oružane snage u interesu svih


Sifet Podžić, ministar odbrane BiH tokom pres-konferencije u povodu 16. godišnjice Oružanih snaga BiH
Sifet Podžić, ministar odbrane BiH tokom pres-konferencije u povodu 16. godišnjice Oružanih snaga BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine su tokom 2020. godine učinile pozitivne pomake kad je riječ o članstvu u NATO-u, za što su potvrdu dobile iz Brisela, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) na konferenciji za novinare, 29. novembra, u povodu 16. godišnjice formiranja Oružanih snaga.

"U augustu ove godine iz glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela upućen je odgovor koji se odnosi na samu procjenu reformi i iz njegovog sadržaja se mogu vidjeti pozitivne impresije nadležnih institucija te podrška i ohrabrenje da nastavi svoj program reformi."

Podžić je kazao da očekuju da do 2023. godine imaju operativno sposobnu bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama "čime će ispuniti jedan od glavnih ciljeva koji su preuzeti na NATO putu".

"Dok traje privremeno finansiranje, nema kapitalnih nabavki, koja se odnose na stalna sredstva i opremu, osim realizacije višegodišnjih projekata remonta helikoptera, nabavke helikoptera, poboljšanja motornih vozila i projekta tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog vojnog personala 'Perspektiva', sve u ukupnom iznosu od 14,8 miliona maraka.

Zbog toga se modernizacija naših Oružanih snaga ne odvija jednakim tempom kao modernizacija vojski susjednih zemalja", rekao je Podžić.

Nema zvaničnih zahtjeva za smanjenjem broja pripadnika OS BiH

Ministar Podžić je komentirao i izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je za britanski Guardian kazao kako želi smanjiti trenutne OS BiH za pola, ali ako to ne bude prihvaćeno, da neće imati drugog puta nego da se formira vojsku Republike Srpske, što nije moguće prema Ustavu BiH.

Podžić je kazao da nije zvanično obaviješten o ovakvim zahtjevima.

"Nisam čuo od gospodina Dodika da je to tražio, čuo sam iz medija. Istina, bilo je nekih stranih predstavnika koji su sa mnom držali razgovora i neću reći konkretno pitali tako, ali s najavom – što mislite koji je optimalni broj pripadnika itd.", kazao je Podžić i dodao:

"Mi zasad moramo raditi onako kako je to odlučilo Predsjedništvo, a to je 10.000 profesionalnih vojnika, 1.000 civila i 5.000 aktivne rezerve, što nikad nismo dosad mogli realizovati zbog nedostatka finansijskih sredstava."

On je naveo da je ulaganje u Oružane snage Bosne i Hercegovine "u interesu svih građana i naroda BiH".

"Bosna i Hercegovina ima na to pravo barem kao i sve ostale zemlje u regionu. Svaka i bilo čija politika koja to ne priznaje ili otežava, direktno radi protiv interesa svih stanovnika naše zemlje, kojima podjednako svima uspješno služimo, evo već punih 15 godina", dodao je Podžić.

U pregledu aktivnosti u proteklom periodu, Podžić pomenuo i, kako je rekao, "političke opstrukcije upotrebe OS BiH, kada nije data saglasnost vrhovne komande od jednog člana Predsjedništva BiH, da helikopter OSBiH uzleti na požarište, kao i skoro angažovanje inženjerijskog bataljona u sanaciji puteva u opštini Konjic".

On je istakao da Oružane snage BiH u narednom periodu "očekuju mnogo veću podršku nadležnih institucija BiH kroz povećanje budžeta za odbranu kako bi mogli izvršavati zadatke iz Programa reformi BiH i ujedno osigurati potreban nivo operativnih sposobnosti OS BiH i izgradnju efikasnog odbrambenog sistema".

Rečeno je i da je BiH ove godine postala prva zemlja u regionu čije su oružane snage provele projekat obilježavanja lakog naoružanja.

Vremeplov: Od nastanka do poziva na podjelu vojske BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Sudjelovanje u mirovnim misijama

Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju i u operacijama podrške miru.

"Do sada je ukupno 1.808 pripadnika OS BiH učestvovalo u operacijama podrške miru i to u Etiopiji, Eritreji, DR Kongu, Maliju, Iraku, Afganistanu i Centralnoafričkoj Republici. U NATO misiji 'Odlučna podrška' u Afganistanu pripadnici OS BiH su učestvovali od 2014. do juna ove godine sa ukupno 793 pripadnika", rekao je Podžić.

Prema njegovim riječima, sada učestvujemo u tri međunarodne mirovne misije i to u UN-ovim misijama u Demokratskoj Republici Kongo i Maliju.

Podsjetio je da je u ovoj godini primljeno preko 300 vojnika, a u toku je obuka za novih 231 kandidata, koji će biti primljeni 31. decembra 2021. godine.

Navedeno je i da je zanimanja žena za pristupanje OSBiH u k porastu, te da je procenat žena u odnosu na ukupan broj profesionalnih osoba 8,2 posto, a u Ministarstvu odbrane BiH 44,7 posto.

BiH: Jedna vojska, tri vjere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović rekao je da su OS BiH jedina legalna, legitimna i profesionalna vojna sila države Bosne i Hercegovine u proteklih 16 godina.

Senad Mašović, načelnik zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH
Senad Mašović, načelnik zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH

"Profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakonom propisanih misija i zadataka kako u zemlji tako i inostranstvu, OS BiH su stekle veliko povjerenje kako domaćih institucija vlasti tako i stanovništva, ali i značajan ugled u međunarodnoj zajednici", istaknuo je Mašović.

XS
SM
MD
LG