Dostupni linkovi

Kandić pozvala 'intelektualnu elitu' da podrži Rezoluciju o Srebrenici


Nataša Kandić, Beograd, decembra 2023.
Nataša Kandić, Beograd, decembra 2023.

Aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić pozvala je u nedelju, kako je navela, "intelektualnu elitu", da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici i da ne budu "uobraženi i nezainteresovani za budućnost Srbije".

"Intelektualna elita u Srbiji je uobražena i nezainteresovana za budućnost Srbije. Da nije tako, zar ne bi pozvala predsednika Aleksandra Vučića, da se ne blamira borbom protiv Rezolucije UN o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici", napisala je Kandić na mreži X.

Početkom maja trebalo bi da se održi sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se države članice izjašnjavati o predloženoj Rezoluciji o Srebrenici.

I pre zvanične najave Rezolucije, vlasti u Srbiji izašle su sa nizom tvrdnji o ciljevima i posledicama usvajanja ovog dokumenta.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd negira da je u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine počinjen genocid, a ubistvo više od 8.000 bošnjačkih civila naziva "strašnim zločinom" ili "masakrom".

Neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid već su održane u sedištu UN u Njujorku.

XS
SM
MD
LG