Dostupni linkovi

Bunt u BiH: Ostavka Vlade Federacije i dalje glavni zahtjev


Sarajlije nastavlju sa protestima, traže ostavke vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Sarajlije nastavlju sa protestima, traže ostavke vlasti, RSE video/Tina Jelin Dizdar

Mirni protesti i u utorak su održani u gradovima u FBiH. U gradovima gdje su smijenjene vlade u nešto manjem intenzitetu nego prethodnih dana. No, građani su i u utorak bezuslovno tražili ostavke svih nivoa vlasti. Za to vrijeme oglašavaju se i lideri pojedinih stranaka, koji jedni od drugih traže da odstupe s vlasti.

Demonstrantima u Sarajevu u utorak je podijeljen letak – poziv na plenum građana Kantona Sarajevo u utorak. Četiri su napisana zahtjeva - da policija ne poduzima mjere kojima bi bile spriječene mirne demonstracije, da se o Vladi Kantona odlučuje isključivo na temelju plenuma građana, momentalna ostavka Vlade FBiH, a u četvrtom piše:“To je tek početak”.

Na ulicama Sarajeva, ispred Predsjedništva BiH i Higijenskog zavoda u večernjim satima demonstranati su se razišli. Demonstracije su u utorak protekle bez incidenata, a i većina demonstranata poziva na mirno iskazivanje nezadovoljstva. Zahtjevi ostaju isti-ostavka premijera Nermina Nikšića i kompletne Vlade FBiH.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je u razgovoru za FTV da je javni red i mir stabiliziran na području Federacije, iako postoje događaji koji izlaze van okvira sigurnosti. Objekti državnih organa i međunarodnih institucija i dalje su pod ingerencijom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BIH, kazao je Lukač.

Direktor FUP je potvrdio da se provode istrage o napadu na zgradu Predsjedništva BiH, rekavši kako se ovo krivično djelo može okvalificirati kao napad na ustavni poredaka BiH, pa i kao djelo terorizma.

„Sve policijske agencije treba da se ozbiljno pozabave istraživanjem organizatora i vinovnika ovih događaja. Ja sam optimista da će se vrlo skoro konkretizirati odgovornost“, naglasio je Lukač.

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je u utorak na izvanrednoj press konferenciji ove stranke da se aktualna situacija u BiH vezana za prosvjede građana može prebroditi jedino održavanjem izvanrednih izbora.

Iz SDA su zatražili hitne sjednice Parlamenta BiH i Vijeća ministara, te ostavku ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, zbog, kako je rekao, "njegovog neodgovornog ponašanja".

Kako saznajemo, u Parlamentu BiH u utorak je zasjedalo nekoliko klubova stranaka koji su zatražili od kolegija domova da sazove hitnu sjednicu oba doma bh. parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bezuslovne ostavke svih nivoa vlasti tražili su u utorak i građani Mostara:

“Imamo mi školovane omladine po 20 godina na birou. Zašto oni ne bi mogli biti i u kantonu i u Predsjedništvu?!”

U Mostaru su se oglasili i predstavnici sindikata koji su upozorili da obavještajne službe nastoje skrenuti pažnju sa suštine protesta, te predstaviti demonstracije u Mostaru kao zavjeru jednog naroda protiv drugog.

“Gledajte, molim vas, koja perfidna priča. Bošnjaci govore - ide se na treći entitet. Ovi ovamo idu na priču - ovo je borba protiv županija, da se razvlasti Hrvate. Jučer sam slušao medije RS cijeli dan, kažu ovo je borba protv RS. Pa ovdje ne zna se više, lud, zbunjen, a niko nema normalan”, kaže predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH. Josip Milić.

(VIDEO: Protesti u Mostaru, 11. februar)
Protesti u Mostaru 11. feburar 2014.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

U Tuzli plenum građana već zasjeda svakodnevno. U posljednja dva dana već su nametnuta neka imena eventualnih kandidata za novog mandatara, no članovi plenuma kažu kako su to pokušaji da se obezvrijedi borba građana da zaista dobiju ekspertnu vladu:

“U suštini volio bih vidjeti hrabru osobu koja će se uhvatiti u koštac sa kriminalom.”

U Brčkom je 500 građana protestvovalo danas tražeći, između ostalog, hitno obezbjeđivanje sredstava za pomoć socijalno najugroženijima, javlja Mirsad Arnautović:

“Traži se od Vlade i Skupštine Brčko Distrikta da hitno preusmjere sredstva koja se nalaze oročena u poslovnim bankama, dakle sredstva Brčko Distrikta, i njihovo korištenje u svrhu poboljšanja socijalne situacije građana Distrikta. Također, traži se i formiranje kompetentne radne grupe između predstavnika građana Vlade Brčko Distrikta, Privredne komore, Sindikata i Skupštine, koja će raditi na poboljašnju ekonomske situacije. Od Skupštine se po hitnoj proceduri traži usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.”

(FOTOGALERIJA: Protesti u Sarajevu)

U Zavidovićima su građani, razočarani što je odgođena sjednica Opštinskog vijeća na kojoj je trebalo biti riječi i o ostavkama, blokirali ceste. I u Kalesiji kraj Tuzle demonstranti su u utorak blokirali magistralni put, ali su se u popodnevnim satima razišli. U Prijedoru su se i u utorak okupili demonstranti. Istina manji broj, ali su ipak izrazili svoje nezadovoljstvo:

“Ono što je pozitivno u svemu ovome je što se pridružilo dosta ljudi koje mi u principu prvi put vidimo.”

Građani su protestvovali i u Zenici, Travniku, Živinicama. Srebrenici i u drugim gradovima. Nije zabilježen ni jedan incident.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG