Dostupni linkovi

Nastavljen štrajk prosvetara, pregovori s Ministarstvom bez rezultata


Prosvetari u borbi za bolji položaj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Prosvetari u borbi za bolji položaj

Dogovor između Ministarstva prosvete Srbije i predstavnika dva reprezentativna sindikata, koji su već četiri meseca u štrajku, ni u utorak nije postignut, pa će deo prosvetara nastaviti obustavu rada. U utorak nije radilo oko 700 škola, a na ulicama Beograda okupilo se oko 10.000 nezadovoljnih prosvetara koji su tražili bolji materijalni položaj i donošenje zakona donese kojim će biti uređeni platni razredi u državnoj službi. Resorni ministar najavio da štrajkačima neće biti isplaćena novčana nadoknada, dok prosvetari, s druge strane, najavljuju radikalizaciju protesta.

Nakon sastanka između ministra prosvete Srđana Verbića i predstavnika dvaju sindikata – Dragana Matijevića i Milorada Antića – obe strane ostale su na početnim pozicijama.

Ministar Verbić je izričit – nema odustajanja od smanjenja plata prosvetnim radnicima:

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF. Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić, koji je ranije izjavio da nastavnicima u štrajku neće biti isplaćene plate, ukoliko se utvrdi da nastavni plan nije ispunjen.

Unija sindikata prosvetnih sindikata Srbije i Sindikat radnika u prosveti, pak, poručuju ministru da nastavljaju štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta, ali i da su spremni na radikalizaciju ako im ne budu isplaćene plate.

“Želimo da mu kažemo da ne sme da odbija plate radnicima koji su u potpunoj obustavi, jer ako to uradi, mi ćemo radikalizovati štrajk. Ako bude odbijanje od zarada, prestaćemo da držimo i dopunsku i pripremnu nastavu. Tada će zaista kraj školske godine biti potpuno neizvestan. Za to odgovornost svakako snosi ministar prosvete”, rekao nam je Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Pre i tokom sastanka, na hiljade prosvetara iz više srbijanskih gradova okupilo se u obližnjem parku Manjež i ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U trenutku kada je ministar izašao pred štrajkače kako bih pozvao na razgovor došlo je do manjeg incidenta, kada je nepoznata osoba polila Verbića vodom.

Prosvetari su u štrajku od novembra i traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru i da se donese zakon kojim će biti uređeni platni razredi u državnoj službi.

Pre negi što su prošetali do Vlade i Ministarstva prosvete, svoje zahteve su ostavili na pisarnici Skupštine.

“Hoćemo da kažemo ministru prosvete da moramo da potpišemo taj kolektivni ugovor koji nam on nepravedo zakida, iako smo na njegovoj izradi i mi učestvovali”, kaže Dragan Matijević.

Protestno okupljanje počelo je oko podne na platou ispred Narodne skupštine. Demonstranti su, opremljeni transparentima i sindikalnim zastavama, poručili da se ne slažu sa merama štednje, kojima su im smanjene plate.

Među okupljenima je i Milan Popović, iz valjevske Gimnazije, koji na pitanje kako živi nakon što je Vlada smanjila plate prosvetarima, odgovara:

“Katastrofalno, jedva sastavljamo kraj s krajem”, kaže Popović i dodaje:

“Danas sam ovde zato što sam demonstrirao devedesetih, a dve decenije kasnije stvari su potpuno iste. Sa stanovišta nekoga ko je profesor i roditelj, nekoga ko brine i o svojoj i o tuđoj deci, mislim da treba podržati svaki vid štrajka.”

Inače, druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", u februaru su prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

XS
SM
MD
LG