Dostupni linkovi

Protest prosvetnih radnika: "Borba za hleb i knijige"


Protest prosvetara, Beograd 22.12.2014. Ilustrativna fotografija
Protest prosvetara, Beograd 22.12.2014. Ilustrativna fotografija

Više od hiljadu prosvetnih radnika iz Srbije, okupilo se u Beogradu na protestnom skupu protiv smanjenja plata i u povorci prošetalo od Hrama Svetog Save do Trga Republike.

Zbog protestne povorke, privremeno je bio zaustavljen saobraćaj u centru Beograda, a na Trgu Republike prosvetari su održali "Svetosavsku akademiju pod otvorenim nebom", pandan akademiji koju Ministarstvo prosvete organizuje povodom školske slave Svetog Save.

„Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu“, navedeno je u proglasu sindikata pročitanom tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike.

"Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knijige iz koje učenici uče a koja je obezvređena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu...", dodaje se u proglasu.

"Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka", navode prosvetni radnici.

Pre akademije, prosvetni radnici su organizovali protestnu šetnju od platoa ispred Hrama Svetog Save do Trga Republike.

U Beograd su došli nastavnici, učitelji iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u protestnoj koloni su nosili parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate".

Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.

Nastavak razgovora u četvrtak

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.

Nastavnici međutim kažu da neće odustati do svojih od zahteva. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević tvrdi da u državnom budžetu ima dovoljno para.

"Mi smo odlučni i znamo da u budžetu para ima, to nije neki veliki iznos - oko pet i po milijardi dinara za celu godinu da nam se vrati sve što je uzeto", izjavio je Matijević.

On je rekao i da je dogovoren sastanak četiri reprezentativna sindikata i predstavnika ministarstava prosvete i finansija, kako bi ih ubedili "da pare postoje".

Sindikati su, kako navodi predsednik USPRS, spremni da potpišu dogovoreni kolektivni ugovor, koji je za njih veoma povoljan, ali je, dodaje, problem „to što ih Ministarstvo prosvete ucenjuje da prekinu štrajk potpisivanjem tog ugovora“.

XS
SM
MD
LG