Dostupni linkovi

Nastavljen spor mještana i vlasti oko deponije u Beranselu


Otpad u Beranselu
Nakon nekoliko godina gomilanja otpada i skoro tri godine borbe sa lokalnom samoupravom, mještani Beransela su ogorčeni zbog upornog nastojanja opštinskih vlasti da gradsko smetlište bude baš u blizini njihovih domova. Dodatni udarac predstavljaju presude kojima se mještani, koji to doživljavaju kao osvetu lokalne vlasti, novčano kažnjavaju. U opštini, pak, odgovaraju - samovlašću nema mjesta.

Nezadovoljni zbog tumačenja espertize kojom se, navodno, odobrava izgradnja deponije na Vasovim vodama, prije dvanaest dana mještani Beransela su pokrenuli šestu po redu blokadu gradskog smetlišta u blizini njihovih domova.

Beranselci tvrde da nalazi eksperata zapravo potvrdjuju da lokacija Vasove vode nije pogodna za privremenu deponiju, jer nije u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom koji, izmedju ostalog, propisuje da se privremenim odlaganjem otpada ne smije dodatno narušavati životna sredina.

Pored toga, kažu da se projekat deponije našao i na samoj trasi budućeg autoputa Bar-Boljare zbog čega se opštinski planovi kose sa prostornim planovima višeg reda.

Zbog nemogućnosti da priđu gradskom smetlištu, kamioni komunalnog su u utorak sa otpadom koji se gomilao 12 dana, uz policijsku pratnju, usmjereni ka Podgorici i, Beranama susjednoj, Andrijevici, a u međuvremenu je stigla presuda beranskog Osnovnog suda kojom se nalaže deblokada deponije zbog koje se Mjesna zajednica Beranselo kažnjava sa 2.000 eura, a pet mještana sa po 200 eura.

Presuda se u Beranselu doživjela kao osveta opštinske vlasti, o čemu za naš program govori predstavnik mještana Gojko Cimbaljević:

"Aktivirane su neke presude Osnovnog suda po kojima mjesna zajednica koja je inače dio lokalne samouprave bude tužena od te iste opštine. Ja ne znam da je to igdje do sada zabilježeno. Time se opština sveti mještanima umjesto da se uvaži njihovo pravo da žive u čistoj životnoj sredini, što im garantuje i Ustav. Oni umjesto toga imaju presude za ometanje posjeda. Stotinu puta je već dokazano da se na toj lokaciji odlaže ne samo komunalni već sve vrste otpada, na mjesto koje za to nema odgovarajuću dozvolu i protivno pozitivnim propisima ove zemlje. Mi to ne možemo drugačije protumačiti nego da se svete sopstvenim građanima."

Problemi mještana Beransela sa gradskom deponijom, u ovom naselju na obodu Berana, grada na sjeveru Crne Gore, počeli su prije skoro osam godina, a javni protesti i povremene blokade lokaliteta Vasove vode da tu istovaruje kamione gradske čistoće - pretprošle godine.

Lokalna samouprava ne želi da popusti, ali ni građani. Smetlište, koje je razlog nezadovoljstva mještana Beransela, nema upotrebnu dozvolu, a lokalne vlasti uprkos velikom protivljenju, navodno, planiraju da na ovom mjestu grade sanitarnu deponiju za sedam opština i reciklažni centar.

Mještani Beransela koji traže određivanje potpuno nove lokacije za buduću deponiju, organizovali su, na nivou mjesne zajednice i referendum na kome su se zdušno izjasnili protiv smetlišta u svom komšiluku.

U lokalnoj upravi smatraju da mještani Beransela nemaju razloga za blokadu ali ni za optužbe u vezi sa navodnom osvetom opštinske vlasti.

"Oni kao mještani koji su prolazili tim putem, uglavnom Breanselci tu su bacali otpad iz svojih kuća na toj deponiji. Na toj imovini Veskovića koja je bila njihova do prije pet godina kada je opština kupila tu zemlju. Veskovići su prosto htjeli, molili su da prodaju tu imovinu jer i prije toga nijesu svoju imovinu mogli da odbrane i od bacanja otpada i od sječe drva i tako dalje i tako dalje. Ako smo bili razložni kao lokalna vlast i ako nijesmo ništa uperili protiv njih. Često smo razgovarali, ako su željeli razgovor imali su ga, ako su željeli odgađanje određenih aktivnosti imali su i to. Ja prosto ne znam šta bi tu još trebalo da se uradi", kaže nam gradonačelnik Berana Vuka Golubović.

"Početak popravljanja nečega kreće onda kada prestajete da ga kvarite. Dakle, svako dodatno odlaganje otpada tamo ugrožava životnu sredinu i to je jasno. Za to se ne mora biti stručnjak jer je dovoljno da se stanje tamo vidi i da se vide zapisnici inspektora koji su pronalazili i medicinski otpad i pobijene pse lutalice i razne stvari koje se tamo nalaze, pored ostalih opasnih materija", naglašava predstavnik mještana, Gojko Cimbaljević.
XS
SM
MD
LG