Dostupni linkovi

Ekološki ustanak: Smeće iz Beransela pred crnogorskom Vladom


Protest mještana Beransela protiv divljeg smetlišta, 19. jul 2012.
Protest mještana Beransela protiv divljeg smetlišta, 19. jul 2012.
Nakon sedam godina gomilanja otpada i dvije godine borbe, mještani Beransela, ogorčeni zbog nezainteresovanosti državnih institucija i lokalne samouprave, došli su pred zgradu Vlade i tu izložili dio otpada koji se nalazi na smetlištu u neposrednoj blizini njihovih domova. Ministri koji su dolazili na sjednicu Vlade, mogli su vidjeti mnoštvo primjeraka opasnog medicinskog otpada koji se protivzakonito baca u blizini Vasovih voda kod Beransela.

Mještani Beransela će, najvjerovatnije u petak, po četvrti put blokrati divlje smetlište na Vasovim vodama gdje se već sedam godina gomilaju velike količine smeća, uključujući i opasni medicinski otpad.

Ogorčeni građani, potpomognuti od strane dvije nevladine organizacije, donijeli su u četvrtak pred zgradu Vlade otpad koji je, između ostalog, sadržao krvave gaze i transfuzione posude, razne špriceve, medicinske bočice, injekcione igle...

"Mještani Beransela i čitavih Berana već 7 godina trpe agoniju koja je uzrokovana time što se tamo nalazi. Mi smo ovdje donijeli mikronski uzorak onoga što se tamo na izvoru pitke vode u količini od pola miliona tona, na 200 metara od rijeke Lim. Tu su i elektronski otpad, i medicinski otpad i otpadna ulja. Tamo su i leševi ubijenih pasa lutalica. Niko se do sada nije okretao na naš problem. Mi ekološkog inspektora bukvalno moramo da otimamo i odvedemo tamo iako je njegova zakonska dužnost da prati da li se ekološki otpad odlaže na način kako bi to po zakonu trebalo", kaže predstavnik mještana Beransela, Gojko Cimbaljević.

Prvi protesti mještana Beransela, naselja na obodu Berana, grada na sjeveru Crne Gore, počeli su još pretprošle godine. Smetlište, koje je razlog njihovog nezadovoljstva, nema upotrebnu dozvolu, a lokalne vlasti uprkos velikom protivljenju planiraju da na ovom mjestu grade sanitarnu deponiju za sedam opština i reciklažni centar.

Iako je ovaj slučaj star već više godina, ekološka inspekcija je tek sad najavila da će tužilaštvu podnijeti zahtjev za prekršajnu prijavu protiv Opšte bolnice Berane i beranskog JP Komunalno zbog nepropisnog odlaganja medicinskog otpada i njegovog miješanja sa komunalnim. Kazne za ovo djelo su: za pravna lica - od 500 do 15.000 eura, a za odgovorna lica od 30 do 500 eura.

Mještane Beransela to, međutim, ne zadovoljava jer oni traže pronalaženje potpuno nove lokacije za buduću deponiju.

NVO MANS, koja podržava zahtjeve građana tog područja, na protestu je predstavljao Vuk Maraš.

"Dobra je stvar što Beranselci na svaki način žele da pruže otpor ovome, da oni jednostavno pokušavaju da zaštite predio u kojem žive i te ljude koji gore žive godinama od zaraze i deponije kojoj tamo nije mjesto očigledno. Sa druge strane imamo ministra koji se pravi naivan i koji govori da to nije u njegovoj nadležnosti. Vrlo dobro znamo, da ako ništa drugo u njegovoj nadležnosti da u ekološkom smislu zaštiti ove ljude. Pod njim je i Agencija za zaštitu životne sredine i ekološka inspekcija. Dakle, itekako ministarstvo ima nadležnosti da se pozabavi ovim problemom", ističe Maraš.


Previše smetlišta

Govoreći o odricanju nadležnosti, Maraš je zapravo reagovao na prethodnu izjavu ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića koji se, dolazeći na sjednicu Vlade, sreo sa protestantima i pritom kao jedinu nadležnu adresu označio beransku lokalnu samoupravu.

"Lokalna uprava ne može da bude nadležna za medicinski otpad. Svi znamo da čitamo zakone, a mještani Beransela su u prethodnom periodu mogli dobro da se uvjere u poštovanje zakona. Ovo je sramota. Ministar treba da pročita zakone prije nego kaže u čijoj nadležnosti je rješavanje ovog problema. To je sramota i ja sam ogorčen. Ja sam siguran da ćemo mi nastaviti da podnosimo prijave jer u ministarstvu očigledno ne žele da se bave onim što je u njihovoj nadležnosti kao ni lokalne uprave. Građani su jedini koji rade ono što im zakon dozvoljava", ističe predstavnik nikšićke ekološke NVO Aleksandar Perović.

"Prevršilo je svaku mjeru", kaže Jovan Lončar, američki državljanin porijeklom iz Beransela koji je i inicijator ovog malog"ekološkog ustanka", koji je postao i presedan, jer se u Crnoj Gori prvi put, pred zgradom Vlade protestovalo zbog komunalno-ekološkog problema.

Lončar je, prethodno, već dobio jedan spor protiv Opštine Berane i Agencije za izgradnju grada zato što su mu iscijepali bilbord na kom je bila fotografija divljeg smetlišta Vasove vode za čije se izmještanje još uvijek bori.

Tokom protesta, Jovan Lončar je dočekao ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića koji je, iako nije bilo planirano, pristao na kratak razgovor na licu mjesta.

"Ovo je Vasova voda. Ja sam vama lično donio zdravicu. Vi nijeste napravili to smetlište ali vi ste glavni nad glavnima što se tiče deponije. Ima li u jednoj turističkoj zemlji u svijetu da se pravi divlje smetlište, najveće brdo smeća na sjeveru Crne Gore, na 15 izvora pitke vode", poručio je Lončar.

"Uz podsjećanje da je pitanje komunalnog otpada u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava i uz podsjećanje da je lokalna samouprava Berane u dva navrata donijela odluku u vezi sa izgradnjom sanitarne deponije, ja mislim da bi to riješilo pitanje o kojem govorimo", kazao je ministar Sekulić.

"Ne, ne. Ja vas pitam da li znate za jedno divlje smetlište koje je formirano i na kojem se u zadnjih 7 godina odlaže smeće na 15 izvora pitke vode", bio je uporan Lončar.

"Na žalost, divljih smetlišta imamo previše. Da li ima na toliko izvorišta, ali ponavljam da ih, na žalost imamo previše", odgovorio je Sekulić.
XS
SM
MD
LG