Dostupni linkovi

Dogovoren način regionalnog predstavljanja Kosova


Borislav Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom EU Robertom Kuperom na pregovorima u Briselu - iz arhive
Borislav Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom EU Robertom Kuperom na pregovorima u Briselu - iz arhive
Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, potvrdila je za RSE da je u Briselu postugnut dogovor Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova.

“Mogu potvrditi da je danas posle dva i po dana u dijalogu između Beograda i Prištine postignut dogovor o regionalnoj saradnji i formula koja je usvojena je da će ime Kosovo biti upotrebljeno sa fusnotom koja kaže da je ta oznaka bez prejudiciranja pozicije oko statusa i u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”, kazala je Kocijančić za RSE.

Kocijančić je novinarima u Briselu kazala da će "postignuti sporazum omogućiti Kosovu da učestvuje na sastancima, samo potpisuje ugovore i govori u svoje ime na svim regionalnim sastancima."

Kosovski premijer Hashim Thaci je postignuti sporazum ocenio izuzetno važnim.
"Današnji sporazum Kosovu donosi evropske integracije i čini Kosovo evropskom zemljom", rekao je Hashim Thaci.

“Dok je sporazum iz Rambujea Kosovu doneo slobodu, sporazum predsednika Ahtisarija nezavisnost, današnji sporazum Kosovu donosi evropske integracije i čini Kosovo evropskom zemljom. Kosovo se učlanuje, predstavlja i govori u svoje ime i ima moć i ovlašćenje potpisivanja u svim multilateralnim institucijama kao ravnopravna država”, kazao je kosovski premijer.

On je istakao da je svestan da ova fusnota nije idealna, ali dodao da je ona najprihvatljivija za politički trenutak kroz koji prolazi Kosovo, za region i za međunarodna dešavanja.

“Naglašavam, ovo je privremena formula. Svestan sam da ovakav potez Vlade nije populistički, ali sam uverem da je za dobrobit zemlje. Jedan lider ili premijera nije obavezan za donošenje samo lakih odluka, već i teških i ozbiljnih odluka, ne veoma prijatnih za uho ali važnih za državu i njenu budućnost. Ova odluka je upravo takva, ali kao premijer sam ubeđen da smo doneli odluku potrebnu Kosovu. Kosovo se ovim sporazumom odredilo za integraciju a ne izolaciju. Kosovo se opredelilo da sebe predstavlja, a ne da
"Postignutim dogovorom politika 'i Evropa i Kosovo' koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test", rekao je Borist Tadić.
ga drugi predstavljaju. Ovim sporazumom mi smo zauvek odstranili UNMIK kao nekog ko nas predstavlja”, kazao je Thaci na konferenciji za novinare.

On je dodao i da je od međunarodnih partnera dobio garancije da je postignuti sporazum ključ za integraciju Kosova u evroatlanske strukture.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je dogovor postignut u Briselu i ocenio da to znači da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao nezavisna država.

"Postignutim dogovorom politika 'i Evropa i Kosovo' koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeđuje evropsku budućnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistočne Evrope", istakao je Tadić u izjavi za javnost.
Ketrin Ešton
Ketrin Ešton
Tadić je ocenio da je najviši nacionalni interes Srbije da se otklone sve prepreke kako bi zemlja dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Timovi Beograda i Prištine postigli su i dogovor o integrisanom upravljanju granicom, saopštila je Kancelarija posrednika EU u Roberta Kupera.

Međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Piter Fejt ocenio je dogovor veoma značajnim za dalji napredak Kosova i Srbije prema EU.

U zajedničkoj izjavi šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravili su u petak postignute dogovore.

U saopštenju se navodi da su ovi sporazumi "veliki korak unapred i da su važni "ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za stabilnost celog regiona i EU".

Sve zemlje-članice EU podržale su rezoluciju SB UN u septembru 2010, a cilj dijaloga uz evropsko posredstvo je da pomogne obema stranama da postignu napredak na svom Evropskom putu, navodi se u saopštenju.

"Želim da čestitam obema stranama na ova dva veoma važna dogovora. Oba dogovora su koraci koji vode ka Evropskoj uniji", izjavila je Ešton.

Štefan File, evropski komesar za proširenje: Dogovor predstavlja posvećenost obe strane zajedničkoj evropskoj budućnosti.
File je podvukao da dogovor demonstrira posvećenost i Srbije i Kosova zajedničkoj evropskoj budućnosti.

"Dogovor predstavlja posvećenost obe strane zajedničkoj evropskoj budućnosti. Današnji sporazum takođe ojačava regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i plan za proširenje na region Zapadnog Balkana", naglasio je File.

Zvanična Priština prvobitno je podržala model fusnote - Rezolucija 1244 SB UN, Deklaracija o nezavisnosti Kosova i odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila dogovor Beograda i Prištine kao važan korak za Kosovo.

"Sporazumi su konzistentni sa kosovskom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom, kao i korak napred u približavanju Kosova evropskim integracijama što će SAD nastaviti da podržavaju," navela je Klinton u saopštenju..

Kosvo će sada sedeti za regionalnim stolom kao jednak partner koji se predstavlja i govori za sebe, rekla je ona.

"Takođe se nadamo da će postignuti sporazumi otvoriti vrata evropskoj kandidaturi Srbije, navela je američka državna sekretrka.
XS
SM
MD
LG