Dostupni linkovi

Posledice uragana "Sendi": Raste broj žrtava, milioni bez struje


Atlantic City nakon "superoluje" Sendi, 30. oktobar 2012.
Atlantic City nakon "superoluje" Sendi, 30. oktobar 2012.
"Superoluja" Sendi koja je iz uragana prešla u post-tropsku oluju, udarila je punom snagom istočnu obalu SAD, prouzrokovala poplave i preko šest miliona ljudi ostavila bez struje.

U nevremenu je nastradalo najmanje 28 ljudi, najviše u Njujorku. Žrtava je bilo i u Nju Džerziju, Masačusetsu i Konektikatu. Jedna osoba je stradala i u Torontu u Kanadi.

Američki predsednik Barak Obama proglasio je u utorak vanrednu situaciju u državi Njujork. Ovom odlukom "federalni fondovi su na raspolaganju osobama pogođenim u Bronksu, Kingsu, Nasau, Njujorku, Ričmondu, Safoku i Kvinsu", precizira Bela kuća u saopštenju.

Obama je upozorio da oluja Sendi nije još u potpunosti prošla i da i dalje postoji opasnost od poplava i srušenih električnih stubova. On je u utorak posetio sedište Crvenog krsta u Vašingtonu, uputivši apel Amerikancima da novčano pomognu ovu organizaciju koja šalje pomoć nastradalima u nevremenu.

Vanredna situacija proglašena je takođe u Nju Džersiju. U severnom delu ove američke države pukla je brana, pa su poplavljeni gradovi - Munači, Litl Feri i Karlstat, izjavili su u utorak zvaničnici.

Predstavnici države Nju Džersi su veoma zadovoljni načinom na koji je predsednik Obama odgvorio na kriznu siticaju. Reči pohvale za Obamu imao je i guverner Nju Džersija, inače republikanac Kris Kristi.

"Predsednik je bio zaista sjajan, nekoliko smo se puta čuli sinoć i u toku noći. Ponudio je svu moguću pomoć i dao mi svoj broj u Beloj kući, nakon nekoliko razgovora proglasio je vanredno stanje. Čitavo je vreme bio u ovome i zaslužuje izuzetne pohvale. Rekao je da ga zovem ako je bilo šta potrebno i mi sjajno sarađujemo sa predsednikom i njegovom administracijom".

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da je "Sendi" možda bila najrazornija oluja sa kojom se Amerika suočila i da očekuje da će nivo vode početi da opada posle.

Iako je uragan izgubio na snazi neposredno pre udara, bio je dovoljno jak da donese talase visine i do četiri metra i da izazove poplave širom istočne obale SAD. Uragan je prošao preko 10 država i distrikta Kolumbija, odnosno Vašington, pričinivši materijalnu štetu koja se meri milijardama dolara.

SAD: Superoluja Sandy rušila sve pred sobom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00


Njujork su pogodile velike poplave, pa je skoro ceo donji Menhetn poplavljen, a voda je u pojedinim delovima prešla četiri metra. Reka Ist river se izlila u Bruklin, a Hadson na obe strane - donji Menhetn i mesto Hoboken koje se nalazi u Nju Džersiju. Voda je došla i do glavnog sedišta njujorških vatrogasaca.

"Tokom deset minuta voda je poplavila celu ulicu. Pre nego što je jedan čovek dotrčao do svog parkiranog mercedesa, vozilo je bilo poplavljeno, a kasnije ga je odnela voda", opisala je agenciji ČTK jedna od stanovnica Njujorka.

Više od 50 kuća je potpuno uništeno u požaru u njujorškom kvartu Kvins, saopštilo je njujorško vatrogasno odeljenje na Tviteru.

Struja je na Menhetnu počela da nestaje već u ponedeljak predveče po lokalnom vremenu, a na Kipu Slobode su sedam sati ugašena svetla. Takođe, jedan od najvećih strujnih transformatora na Menhetnu je eksplodirao, a na amaterskim snimcima sa udaljenosti od par kilometara, videlo se da je eksplozija bila ogromna.

New York: Superoluja Sandy prouzrokovala eksploziju elektrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


Poplavljene su i pojedine stanice metroa i tunela za automobilski saobraćaj, a njujorško gradsko saobraćajno preduzeće je saopštilo da metro u svojoj preko sto godina dugoj istoriji još nije video ovakvu katastrofu.

"Metro sistem Njujorka je 108 godina star, ali nikada se nije suočio sa katastrofom ovolikih razmera kao što je to bilo sinoć", rekao je gradski šef saobraćaja Josef Lhota, prenosi BBC.

Policijska stanica u Bruklinu je evakuisana pošto se srušio jedan od zidova, kao i 200 pacijenata iz jedne njujorške bolnice, nakon što je nestalo struje.




"Superoluja" veoma komplikuje život i ljudima u drugim američkim gradovima na istočnoj obali.

U Nju Džersiju su poplavljene ulice i kuće, a reaktor u nuklearnoj centrali je prestao da radi zbog oluje, saopšteno je iz kompanije koja upravlja elektranom. Reaktor Salem 1, na obali reke Delaver, zatvoren je pošto su pumpe za vodu prestale da rade, navodi kompanija za snabdevanje strujom i gasom. Nuklearna regulatorna komisija saopštila je da je situacija bezbedna u svim nuklearnim elektranama u SAD.

Loša situacija je i u Atlantik Sitiju, Merilendu i Delaveru.

"Ovde sam već 16 godina i šokantno je ovo što sada vidim. Neverovatno", rekao je za CNN Montgomeri Dam, vlasnik jedne taverne u Atlantik Sitiju."Vozila su potpuno potopljena na nekim mestima za koja nikada ne bih mogao da poverujem da će se naći pod vodom".

Vašington nije pretrpeo veće poplave. I pored smanjene opasnosti od jakih vetrova i velikih padavina, u Vašingtonu je, kao i u Njujorku i u utorak biti potpuno obustavljen gradski saobaćaj, uključujući i metro, a zatvorene su i sve državne institucije, kao i škole.

Meteorolozi procenjuju da bi kasnije u utorak trebalo da dođe do smirivanja vremena, ali da kiša neće prestati da pada do srede popodne.
XS
SM
MD
LG