Dostupni linkovi

Nastavak suđenja u Hagu: Hrvatska odgovara na optužbe Srbije


Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde
Nakon protekla dva tjedna uvodne argumentacije hrvatskog i srbijanskog pravnog tima u slučaju tužbe i protutužbe za genocid – pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nastavlja se suđenje.

U utorak će pravni tim Hrvatske odgovoriti na optužbe Srbije da je u operaciji Oluja 1995.godine počinjen genocid nad krajinskim Srbima.

Podsjetimo, tijekom tjedan dana svoje uvodne argumentacije hrvatski tim je opisao stvaranje genocidne namjere pokrenute u Srbiji još od 1986.godine kroz nacionalističke političke pokrete (Memorandum SANU) i demonizaciju Hrvata - što je kulminiralo 1991. velikim razmjerom ubijanja, paljenja, razaranja, seksualnog nasilja i nezakonitog zatočavanja, a što sve zajedno prema stavu podnositelja tužbe čini genocid.

Naime prema argumentaciji hrvatskog tima, u Hrvatskoj se na pobunjenom području (tzv.Republika Srpska Krajina) nije dogodilo puko premještanje stanovništva uklanjanjem hrvatskih građana, već je došlo do genocida nasilnim i rasprostranjenim ratnim zločinima usmjerenih na uništenje grupe u dijelu ili cjelosti.

Uz spomenuto paljenje nacionalizma u Srbiji, opisana je i politička propaganda za stvaranje čiste srpske države, izgradnja paravojnih formacija i njihovo uključivanje u Jugoslavensku narodnu armiju, JNA kao i zločini u niz zauzetih hrvatskih mjesta, poput Vukovara.

S druge strane srbijanski tim je u cjelotjednoj protuargumentaciji na tužbu pokušao prikazati - kako zločine u Hrvatskoj nisu činili državni organi Srbije - te osporavao nadležnost suda tvrdeći da se Konvencija o genocidu ne može primijeniti na Srbiju prije 27.travnja 1992.godine, datuma kada je službeno počela postojati Savezna Republika Jugoslavija.

Srbijanski pravni tim također je u nekoliko dana iznio i svoju protutužbu za genocid, tvrdeći da je operacija hrvatskih snaga 1995.godine Oluja – pokrenuta sa ciljem uništenja krajinskih Srba.

Nakon odgovora hrvatske strane na protutužbu u utorak, suđenje će se nastaviti u četvrtak, drugim krugom argumentacije strana u postupku.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG