Dostupni linkovi

Srbijanski tim: Oluja pokrenuta zbog uništenja Srba


Četvrti dan uvodne argumentacije pred Međunarodnim sudom pravde, ICJ-om, srbijanski pravni tim je počeo iznositi svoju kontratužbu za genocid protiv države Hrvatske, u vezi progona preko 200 tisuća građana srpske nacionalnosti tijekom i nakon akcije Oluja 1995.godine.

„Moramo nanesti takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što ne zahvatimo odmah mora kapitulirati u nekoliko dana.“, citirao je vođa srbijanskog pravnog tima Saša Obradović riječi bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, sa sastanka na otočju Brijuni 1995.godine, neposredno pred operaciju Oluja.

Obradović je pri tom osporavao tezu hrvatske strane – kao su se Tuđmanove riječi odnosile na srpske vojne snage, a ne civile srpske nacionalnost.

„Oni bi trebali dobiti izlaz ovdje, jer će civili pratiti vojsku kad krene (u povlačenje).“, citirao je Tuđmana Obradović tvrdeći da je namjera hrvatskog državnog vrha bila protjerivanje i civila zajedno sa srpskim snagama, a ne samo zauzimanje pobunjenog područja, nakon pet godina rata (1991-1995).

Obradović je citirao i riječi Tuđmanovog sina Miroslava (šefa obajvještajne zajednice u sporno vrijeme, HIS-a) kao i hrvatskog generala Ante Gotovine u vezi psihološkog utjecaja žestokog napada na Srbe u tzv.Republici Srpskoj Krajini.

Prilikom prezentacije je prikazana i kratka snimka prebijanja zarobljenog srpskog vojnika od strane trojice hrvatskih.

„Martić nije dobro pregovarao, ali ni nikog napao“

U argumentaciji u vezi akcije Oluja Obradović je i branio poteze Milana Martića, jednog od vođa krajinske pobune čije je odbijanje mirovnog plana Z - 4 (predloženog od strane Petera Galbraighta, američkog diplomata i bivšeg veleposlanika u Hrvatskoj), tvrdeći da je Oluja izvedena nezakonito budući da su hrvatske snage napale zaštićene UN zone.

„Možda nije najbolje pregovarao, ali nije nikog napao.“, izjavio je Obradović govoreći o Martiću koji izdržava 35 godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata i ostalih građana nesrpske nacionalnosti na pobunjenom području Hrvatske pod njegovom kontrolom.

Uz najveći fokus na sporni Brijunski sastanak, vođa srbijanskog pravnog tima je spomenuo niz diskriminatorskih javnih izjava Tuđmana i hrvatskih javnih osoba koje prema njegovoj tezi ukazuju na genocidnu namjeru prema građanima srpske nacionalnosti.

Primjerice izjava saborskog zastupnika Šime Đodana „da Srbi imaju male mozgove“ te Tuđmanova medijska izjava „da je sretan što mu žena nije Srpkinja ili Židovka“.

Obradović je i osporavao navode hrvatske strane – da se u presudi generalu Gotovini ne može identificirati ni jedna smrt ili povreda nastala granatiranjem Knina, tvrdeći da su svjedoci vidjeli u gradu mrtva tijela i da su „neidentificirane žrtve ipak žrtve“.

Snimka prebijanja zarobljenog srpskog vojnika
Snimka prebijanja zarobljenog srpskog vojnika
Pri tom se pozvao na podatke o žrtava u Kninu koje je dao informacijsko-dokumentacijski centar Veritas i njegov predsjednik Savo Štrbac, a koji spominju 36 ubijenih civila, 31 vojnika i tri policajca.

Iako je ustvrdio da je prekomjerno granatiranje Knina i ostalih krajinskih mjesta bilo prekomjerno te da je ono natjeralo stanovništvo srpske nacionalnosti u bijeg, Obradović je potom pustio video snimak UN-ovog promatrača koji govori kako mjesta nisu razorena granatiranjem, nego da su kuće naknadno zapaljene.

Prema podacima Veritasa hrvatske snage su napale i kolone srpskih civila u povlačenju s područja tzv.SRK, pri čemu je poginulo 189 osoba. Obradović je spomenuo i prethodne akcije hrvatske vojske kao što su - Maslenica, Bljesak i Medački džep, tvrdeći da su se i prilikom njih počinili ratni zločini.

Obradović je pozvao sud da se ne osvrće na teze Hrvatske – kako su civili srpske nacionalnosti napustili područje tzv.RSK prema planovima o evakuaciji ili ekonomskim razlozima, kao i da su izbjegličke kolone napale snage bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini.

Uvodni dio argumentacije srbijanskog pravnog tima okončati će se u petak, nakon čega će uslijediti jednotjedna pauza. Suđenje će se potom nastaviti do 1.travnja ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG