Dostupni linkovi

Nastavljen protest poljoprivrednika u Srbiji


Protest poljoprivrednika u Subotici, 14. novembra 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 14. novembra 2023.

Više udruženja poljoprivrednika Srbije nastavilo je protestovanje i blokiralo pojedine puteve 14. novembra, drugi dan zaredom. Oni zahtevaju, između ostalog, uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i dodeljivanje subvencija.

Subotički poljoprivrednici nastavili su protestne vožnje traktorima oko kružnog toka na Žedničkom putu, zbog čega je saobraćaj na tom delu grada Subotice usporeniji.

Predstavnik ujedninjenih udruženja poljoprivrednika Marko Gabrić izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je moguća je i radikalizacija protesta, ukoliko se prihvaćeni zahtevi iz maja meseca ne ispune.

"Ako treba, radikalizovaćemo proteste, o čemu će javnost biti obaveštena. Nismo mislili da menjamo rutu", naveo je.

On je rekao da ih niko iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije kontaktirao od početka protesta.

Blokirana Rafinerija nafte u Novom Sadu

Poljoprivrednci su drugi dan zaredom blokirali i ulaze i izlaze iz novosadske Rafinerije nafte sa oko 30 traktora, tako da cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu iz rafinerije, prenosi Beta.

Oni ne odustaju od pokušaja da blokiraju i Rafineriju u Pančevu, što dan ranije nisu uspeli da urade, jer su im cisterne te kompanije zatvorile prilaze.

Blokirani putevi od Zrenjanina ka Novom Sadu i Beogradu

Poljoprivrednici iz Aradca i okolnih sela sa teritorije grada Zrenjanina i organizovali su blokade puta Zrenjanin - Novi Sad u trajanju od po sat vremena, prenosi Beta.

Saobraćaj je obustavljen za kamione i autobuse, dok se putnički saobraćaj odvija starim putem kroz Aradac.

Kako je za Betu rekao poljoprivrednik iz Aradca Dejan Rakić, blokade će 14. novembra biti održavane do 17 časova, a biće organizovane i narednih dana, sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Poljoprivrednici su blokirali i put Zrenjanin - Beograd kod Čente, a blokiran je i put u Srpskoj Crnji u blizini graničnog prelaza ka Rumuniji.

Protest poljoprivrednika i kod Požarevca

Poljoprivrednici iz Udruženja "Stig" okupili su se sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca, ali je za sada ne blokiraju, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako se dodaje, poljoprivrednici su rekli da se osećaju iznevereno i traže ono što im je obećano.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja "Stig", pojasnio je za RTS da su poljoprivrednici tražili da se uredi tržište, izbace monopoli i dobiju bolje cene.

"Tražimo ono što je potpisano, da bude ispunjeno od slova do slova, jer mi smo se sklonili sa ulice, napravili smo kompromis i mi i Vlada, i samo tražimo da se to ispuni", podvukao je Savić.

Udruženja poljoprivrednika podržala protest 'do ispunjenje zahteva'

Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su 14. novembra da podržavaju protest do ispunjenja zahteva, prenosi agencija Beta.

"Mi smo u otvorenom pismu 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije, tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije "kriva" što je u uslovima tržišne ekonomije bio zabranjen izvoz žitarica i uljarica, te da poljoprivrednici zbog toga ne mogu da obnove proizvodnju "jer su zaduženi do guše, a nove kredite ne mogu da podignu", prenosi Beta.

'Ne možemo da proizvodimo': Poljoprivrednici Srbije traže bolje uslove za rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Šta kaže Ministarstvo poljoprivrede?

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je 13. novembra da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je protest politički.

"Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i taj procenat nigde nije manji od 97 posto za svaku meru. Ono što je do 100 posto su papiri na dopuni", rekla je Tanasković u izjavi za Tanjug.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ranije je pozvalo poljoprivrednike na razgovor navodeći da "pojedinci koji pomoć i pored otvorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani".

Pozvani su svi koji smatraju da država i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika tokom 2023. godine, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam udruženja poljoprivrednika ili obezbedila obećano", saopštilo je Ministarstvo 12. novembra.

Ministarstvo je navelo da će njihova vrata biti otvorena za sve poljoprivredne proizvođače koji žele iskreno da doprinesu boljim uslovima poljoprivrednika sa ciljem zajedničkog rešavanja svih izazova i problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici širom Evrope usled nepovoljnih globalnih prilika.

Šta su još zahtevi poljoprivrednika?

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je za Betu da su pre tri nedelje Vladi Srbije predali zahtev da se uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, dodeli subvencija po hektaru od oko 300 evra, kao i da se dizel na pumpama prodaje bez akcize.

On je naveo da nisu dobili odgovor Vlade, ali da su pozvani da u ponedeljak, 13. novembra dođu na razgovor, što su odbili.

Osim subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od oko 300 evra, među zahtevima poljoprivrednika su i subvencionisani krediti u toku 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti.

Traži se i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, kao i rešavanje dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

XS
SM
MD
LG