Dostupni linkovi

Protest poljoprivrednika u Srbiji


Više udruženja poljoprivrednika Srbije protestovalo je i blokiralo pojedine puteve u ponedeljak 13. novembra. Oni zahtevaju, između ostalog, uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i dodeljivanje subvencija.

Poljoprivrednici su traktorima blokirali svih šest ulaza u Rafineriju nafte u Novom Sadu da bi, kako kažu, sprečili distribuciju nafte i tako primorali Vladu da pregovara. Rafinerija se nalazi u industrijskoj zoni grada.

Vladimir Višić, član Upravnog odbora udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, rekao je za agenciju Beta da će blokada rafinerije biti nastavljena i tokom noći.

"Blokade saobraćajnica tokom noći ćemo verovatno ukinuti, ali ne i rafinerije Novi Sad, a blokade putnih pravaca će se nastaviti sutra ( u utorak, 14. novembra)", rekao je Višić.

Oko 80 traktora blokiralo kružni tok na putu Subotica - Stari Žednik

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika blokirala su sa više od 80 traktora kružni tok na putu između Subotice i Starog Žednika, nezadovoljni jer, kako kažu, Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve koji su dogovoreni još u maju mesecu.

Oni su održali dve protestne vožnje oko kružnog toka i najavili nastavak protesta za 14. novembar, kao i da će protesti trajati sve do ispunjenja dogovorenih zahteva.

Marko Gabrić je u ime udruženja poljoprivrednika rekao da su poljoprivrednici u "gadnom problemu i da nemaju para".

"Cene naših proizvoda su jako niske a veštačko đubrivo, hemija, seme... sve je skupo", rekao je on.

Kolone traktora kod Subotice
Kolone traktora kod Subotice

"Potrebno je da se reguliše tržište žitarica, da se definiše zakon o robnim berzama, da nismo u situaciji da nam je kukuruz 15 dinara, žito 18 do 19 dinara, a kifla u prodavnici 50 dinara", naveo je Gabrić.

Komentarišući poziv Ministarstva poljoprivrede na razgovor, Grbić je rekao da sa Vladom već postoji dogovor, još iz maja.

"Mi smo sporazum potpisali sa Vladom u maju. Je li Vlada to uradila? Nije. Što se tiče zahteva za 2024. godinu, e tu možemo da pregovaramo."

Upitan šta može da očekuje, imajući u vidu da su u Srbiji uskoro izbori, Grbić kaže da paori ne "ne ulaze u politiku i da li su izbori".

"Nismo tu da budemo političari, mi smo tu da tražimo šta je naše i šta nama pripada. To nas ne dotiče."

U Srbiji su za 17. decembar raspisani vanredni parlamentarni izbori i lokalni u preko 60 opština.

Poljoprivrednik Damir Perčić rekao je za RSE da paori žele da pokažu da ih "najviše vređa da ono što je dogovoreno i potpisano nije ispoštovano".

"Večito smo u nekim razgovorima i natezanju i kada dođe momenat da to treba da se realizuje, onda neko smatra da nismo dovoljno pametni i da ne znamo da tumačimo šta je potpisano. Ako ne može da se ispuni, neka nam kažu zašto ne može da se ispuni, jer nas u suštini ovo najviše vređa", naveo je.

Perčić je rekao da je dogovoreno i potpisano da nema akcize.

"To ne znači da nema dela akcize, ako je akciza u ovom momentu 62 ili 63 dinara, zašto se sada samo 50 dinara skida, ako smo dogovorili da će odmah na pumpi biti rešeno da se plati bez akcize do 100 litara po hektaru", upitao je.

On je rekao da ne razume zašto sada treba da se plati kompletan iznos, "pa da se čeka tri meseca, da nam vrate 50 dinara od onog što su obećali a to je 65 dinara".

Protest i na prilazima Pančevu

Grupa poljoprivrednika iz banatskih sela krenula je traktorima ka Pančevu na protest, koje se nalazi na oko 20 kilometara od Beograda.

Oni su prethodno na kratko blokirali put Pančevo-Kovin.

Jedan od učesnika blokade Jovan Jovanov rekao je da su blokirali taj put jer im policija nije dozvoljavala prolaz do Pančeva.

Blokada puta Pančevo-Kovin
Blokada puta Pančevo-Kovin

Protest su najavila četiri udruženja - Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Šta kaže Ministarstvo poljoprivrede?

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je 13. novembra da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički.

"Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i taj procenat nigde nije manji od 97 posto za svaku meru. Ono što je do 100 posto su papiri na dopuni", rekla je Tanasković u izjavi za Tanjug.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ranije je pozvalo poljoprivrednike na razgovor navodeći da "pojedinci koji pomoć i pored otvorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani".

"Pozvani su svi koji smatraju da država i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika tokom 2023. godine, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam udruženja poljoprivrednika ili obezbedila obećano", saopštilo je Ministarstvo 12. novembra.

Ministarstvo je navelo da će njihova vrata biti otvorena za sve poljoprivredne proizvođače koji žele iskreno da doprinesu boljim uslovima poljoprivrednika sa ciljem zajedničkog rešavanja svih izazova i problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici širom Evrope usled nepovoljnih globalnih prilika.

Šta su još zahtevi poljoprivrednika?

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je za Betu da su pre tri nedelje Vladi Srbije predali zahtev da se uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, dodeli subvencija po hektaru od 35.000 dinara (oko 300 evra), kao i da se dizel na pumpama prodaje bez akcize.

On je naveo da nisu dobili odgovor Vlade, ali da su pozvani da u ponedeljak, 13. novembra dođu na razgovor, što su odbili.

Osim subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, među zahtevima poljoprivrednika su i subvencionisani krediti u toku 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti.

Traži se i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, kao i rešavanje dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Poljoprivrednici centralne Srbije ne protestuju

Poljoprivrednici iz centralne Srbije ne protestuju jer, kako kaže, Milan Milošević, predsednik Pokreta poljoprivrednika Srbije (PPS) ova godina je izgubljena za ostvarivanje bilo kakvih prava zemljoradnika i bolje vrednovanje njihovih proizvoda.

On je rekao za RSE da PPS daje podršku organizatorima i učesnicima današnjeg protesta, ali da neće učestvovati u njemu.

"Što se tiče poljoprivrede i konkretno ratarstva, mi smo bukvalno opljačkani i naša letina je otišla u bescenje tako da ne vidim zbog čega bismo se sada žalili. Za neki budući period da, ali sada ne vidim razlog za bilo kakve proteste", naveo je Milošević.

On smatra da poljoprivrednici u ovom trenutku nemaju adekvatnog sagovornika kao ni adresu na koju bi uputili svoje zahteve jer je u toku izborna kampanja za parlamentarne i lokalne izbore.

Milošević je jedan od lidera šumadijskih poljoprivrednika koji su u prethodna dva protesta organizovali višednevne blokade saobraćajnica u tom delu Srbije uključujući potpunu blokadu magistralnog puta Batočina - Kragujevac – Čačak.

Sagovornik RSE je istakao da neučestvovanje u ovom protestu ne znači da su šumadijski poljoprivrednici odustali od borbe za bolji položaj poljoprivrednika.

"To ne znači da mi na proleće kada budemo videli budžet i preraspodelu sredstava za poljoprivredu i sagledali kuda to vodi i po pitanju dizela, i po pitanju subvencija po hektaru, nećemo ponovo izaći na protest", poručio je Milošević.

XS
SM
MD
LG