Dostupni linkovi

Beograd i Priština: Formiranje Zajednice srpskih opština ostaje u fokusu


Brisel, 27. januar 2015.
Brisel, 27. januar 2015.

Kosovo i Priština dalje će biti fokusirani na primjenu Sporazuma za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na osnovu već potpisanih sporazuma, saopšteno je u srijedu uveče iz kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini nakon još jednog kruga razgovora premijera Kosova i Srbije Ise Mustafe i Aleksandra Vučića u Briselu.

Iz Mogerinijeve kancelarije naedeno je da je potvrđeno da je počela primjena međusobnog prihvatanja univerzitetskih diploma i da se značajno napredovalo i u primjeni sporazuma o slobodi kretanja, posebno o auto tablicama.

Obije strane se takođe, kako je navedeno, složile da otpočnu razgovore o uspostavi direktnog avio i željezničkog saobraćaja između Kosova i Srbije.

Mogerinijeva je navela kako je sastanak u srijedu pokaza volju dvojice premijera da se "napreduje uz konstruktivan prilaz temama".

U pauzi višesatnog sastanka premijer Srbije je za RTS izjavio da razgovori nisu laki u traženju načina kako da se „otkoči“ proces u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Vučić je ocijenio da je riječ o okviru koji bi Srbima na Kosovu omogućio mjesto okupljanja i garanciju većih kolektivnih prava.

Premijer Kosova Isa Mustafa ocijenio je atmosferu razgovora kao konstruktivnu, ali bez postignutog vremenskog okvira za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Taj proces će se primijeniti na bazi kosovskog Ustavnog suda i zakona o ratifikaciji prvog sporazuma, kazao je Mustafa.

„Ništa neće moći funkcionisati na Kosovu ukoliko nije u okviru odluka Ustavnog suda. To je jasno i srpskoj strani“, izjavio je Mustafa.

I uoči sastanka, premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da će Briselski sporazum biti primijenjen, da će Zajednica srpskih opština biti formirana, ali i da će Priština nastaviti da insistira na ukidanju srpskih paralelnih institucija na Kosovu.

"Dok traje dijalog u Briselu, srpska vlada nominuje ili određuje paralelne organe u školstvu i zdravstvu u kosovskim opštinama", rekao je Isa Mustafa za Radio-televiziju Vojvodine, u prvom intervjuu za neki srpski medij.

Mustafa je dodao da je formiranje paralelnih institucija neprihvatljivo za kosovsku stranu, i najavio da će u daljem dijalogu insistirati na njihovom ukidanju.

Srpska delegacija je tokom dijaloga potencirala i slučaj Olivera Ivanovića.

„Srpska strana očekuje da gospodin Oliver Ivanović ne bude žrtva neefikasnog, nepravednog i politički sudskog procesa, već da taj čovjek ima pravo na fer suđenje“, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

Tokom trilateralnog susreta premijer Srbije je kao važno pitanje istakao i održavanje izbora za Narodnu skupštinu.

„Izborićemo se da se izbori održe na cijeloj teritoriji Republike Srbije“, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, a u izjavi medijima to je kao izvjesno najavio i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

„Nakon večerašnjih sastanaka, nema nikakve sumnje da će ti izbori biti održani na cijeloj teritoriji, uključujući i Kosovo“, ustvrdio je Đurić.

Razgovori u Briselu su nakon petomjesečne pauze otpočeli susretom Mogerini-Mustafa, nakon čega je Vlada Kosova saopštila da je „dijalog u Briselu i produbljivanje odnosa sa EU u interesu Republike Kosovo na putu evroatlantskih integracija“.

XS
SM
MD
LG