Dostupni linkovi

Nasilni napadi izazvali strah i nesigurnost među građanima


Napad na Ured predsednice, subota 12. mart 2016.
Napad na Ured predsednice, subota 12. mart 2016.

Na Kosovu su učestali napadi na državne objekte i službena vozila. Stoga stručnjaci poručuju da se ovi slučajevi moraju rasvetliti što pre moguće, jer – kako navode – uzrokuju strah i nesigurnost među građanima Kosova.

Poslednji takav napad se desio u subotu ujutru i to na Ured predsednice Kosova koji je smešten u zgradi Skupštine.

Iz policije su za RSE rekli da se sumnja da su napadači najpre kamenom polomili staklo prozora kako bi molotovljev koktel, potom ubacili u kancelariju što nisu uspeli jer se flaša razbila o zid na metar od prozora.

Tokom nedavnog protesta u Prištini, molotovljevim koktelom je napadnuta i kuća premijera Kosova, Ise Mustafe.

Pored toga, napadnute su i kancelarije Demokratskog saveza Kosova širom zemlje čiji je lider, takođe, premijer Mustafa. IStovremeno, zapaljena su privatna i službena vozila funkcionera vladajuće koalicije.

Policija Kosova još uvek nije uspela da identifikuje napadače, ali – kako kažu – vodi se intenzivna istraga, te je pojačana prisutnost uniformisanih policijskih snaga i onih u civilu.

To je potvrdio u ponedeljak i Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni.

Skender Hiseni
Skender Hiseni

"Što se tiče poslednjih nasilnih primera na institucije Kosova, mogu vam reći da policija ima nekoliko sigurnih polazišta za vršenje istrage, ali ni na koji način ne bih žurio sa izjavama koje bi se umešale u istražni proces koji vodi Policija Kosova na profesionalan i nezavistan način", pojasnio je Hiseni.

Skender Hiseni je dodao da je neprihvatljiva upotreba nasilja radi postizanja političkih ciljeva.

Stručnjak bezbednosnih pitanja, Naim Maljoku, za RSE navodi da slaba efikasnost odgovornih organa prouzrokuje veliku nesigurnost kod građana.

"Kakvu sigurnost mogu da imaju stanovnici Kosova kada se napada Predsedništvo i kada se ne uhvate počinioci ovog akta. Napadi se mogu desiti svuda, ali je potrebno da se počinioci pronađu", kaže Maljoku.

Naim Maljoku dodaje da i sukob vladajućih partija sa opozicijom može biti glavni uzrok ovih napada.

"Ovaj sukob je poprimio zabrinjavajuće dimenzije, nema dijaloga, rasprave, nema polaganja računa. U tom političkom sukobu dešavaju se napadi na zvanična vozila, uglavnom Demokratskog saveza Kosova, dok odgovorni organi do danas nisu izašli da objašnjenjem ko stoji iza tih napada i koji su motivi", zaključio je Maljoku.

XS
SM
MD
LG